My Online Readings Follow me on Facebook Follow me on Linkedin Back to Home Follow me on Twitter

Summary Sem 1, 2007/2008

Posted in
This semester, I have gain a lot of different experience. This semester, I took a very little credit hour - 12.5... because I know I'm going to be as busy as always... This semester, I don't really join any specifec clubs anymore. I have quit AKHI Projects... COSA... MRC Ali... I have quit everything... But still I am as busy as always...

CommUNitY ServicE JourneY ProGraM WiTH KTM

Program Kembara Khidmat Masyarakat Bersama KTM

Designed by ADLAN

Nak dijadikan cerita, the idea of this program was carried out 1 year ago. Masa tu time awal2 perlantikan aku sebagai Head Secretariat of Community Service, MRC Ali. Asalnye proposed datenya ialah pada bulan Jun. Tetapi, dugaan2 yang datang tidak mengizinkan program ini diteruskan. Akhirnya, Insyallah program ini akan berlangsung pada 21 - 24 November 2007 ini.

Seriously, bnyk giler benda yg blm siap diprepare. Walaupun pada malamnya kami akan betolak, still ade invited guest yg blm confirm, tiket ktm pn bnyk problemnye... etc. Tapi, alhamdulillah para2 committee sumer berkerja dengan pantas. Harapan semoga semua terus bersemangat untuk menjayakan program ini. Pengorbanan dan susah-payah korg berusaha akan sentiasa aku ingati...

Major things happen before program:

  • 'Amirah menerima permintaan aku untuk jadi Ass. Program Manager. (Sy hargai sgt2)
  • Asyik kne turun naik rector office n STAD sebab STAD ade masalah internal. Pelik betul... Xde antara diorg yg tahu sape yg supposely in-charge untuk approval ke peringkat Jabatan Pengajian Tinggi (JPT). Aku buang masa hampir 2 bulan untuk settlekan masalah ni.
  • Terpaksa buat keputusan untuk pospone program dari bulan 6 kpd bulan 11. Sebab xde duit & bnyk benda yang belum settle.
  • Tender MRC aku dh tamat, masuk sem 1,2007/2008.
  • Happy sgt2 masa dpt approval dari JPT untuk cari sponsorship.
  • 'Amirah banyak uruskan hal sponsorship. Tapi xdpt bnyk contribution. Aku sendiri pon masih bnyk yang xpaham psl sponsorship ni... kesian sgt kat dia...
  • Kami xdpt bagi sepenuh perhatian kat exam sebab nak settlekan program ni.
  • Baru dpt tahu, klu nak release checque yang sponsor bagi, procedure dia makan lagi bnyk masa. Go to hell la with all the slow procedure! Aku perlukan duit2 tu!
  • Bnyk company xnak tolerate invoice. Mesti la sebab diorg tahu klu nak tggu invoice release, sangat lama. Tambah2 lg kat UIA, staff2 yg in-charge semua lembab2.
  • Lemah jantung bila dapat tahu KTM xnak tolerate invoice. Mana nak cari duit almost mencecah rm1000 untuk bayar kat ktm???
  • Miracle happen. Ade hamba Allah yang sudi dahulukan RmXXXX untuk tengok program ini berjaya. Jutaan terima kasih yang x terhingga aku ucapkan kepada beliau. I owe you very3 much. Dengan dpt cash banyk tu, masalah kami untuk bayar semua org yg mintak cash selesai. Alhamdulillah...

Masa program:

  • Kitorang buat simple opening dalam train KTM before bertolak. Huhu... best dpt nak train. Dari KL Central kami menuju ke Rumah Seri Kenangan, Arau, Perlis. Penghuni2 yang terdiri drp warga emas 60 tahun ke atas. 12 jam perjalanan.
  • Kat perlis, kami sedih dan insaf melihat keadaan warga2 emas. Ramai... 100 org ++. Penjaga kat situ bgth, klu kat RSK Johor lg ramai. 800 org. Ramainye anak2 yang xnak jaga parents... Rata2 antara diorg mmg sgt rindukan anak2 dan rumah... Ada jgk anak2 yang dtg melawat... bwk diorg kluar jalan2... n agak rmi jgk yg lps hantar parents, terus xjenguk2... Memang sedih la tgk keadaan diorg kat sana... Pada petangye, kami nak try main module dgn atuk2 n nenek ni. Susah... most of them dah nyanyok n xjelas pendengaran... Sedih2...
  • Pd petangye, kami bertolak ke Sekolah Tunas Bakti, Butterworth, Pulau Pinang. Sampai malam. Kami dilayan dgn baik. Siap sediakan tempat penginapan lg... PERCUMA! Kat sini penghuni2nye terdiri drp pelajar2 yang melakukan kesalahan sederhana, spt mencuri dan klu yang paling dasyat pon pecah rumah, Xspreti yg kitorg bayangkn ms mula2 dtg. Mcm2 la diorg nie pikir... maklum la... risau jgk... Dah la penghuninye sumer laki2. Cuak la bdk2 pmpuan tu. huhu... Esoknye, kami buat games utk diorg. Alahamdulillah diorg participate. Bagus budak2 nie... Tp untuk part yg susahnye, diorg nie "slow" sikit. N so many things yg kurang dlm diri diorg... self-confidence, self-esteem, Mmq susah la klu nak encourage diorg untuk tampil ke hadapan n bercakap. Sumer malu2 kucing. Satu hari disana, memberi aku satu gambaran. Seriously, it's not them who are guilty for the first place. Ade korg yg membaca nie terfikir, mana parents diorg? Agak ramai yg anak yatim. Tetapi, agak rmi jgk parents yang dh xdatang2 langsung jenguk anak2 diorg. How they want to know the real meaning of humanity if their parents do not teach them? Bak kata pepatah melayu; "Benih yg baik, tetapi jatuh di atas tanah yg xsubur". Hasilnye, benih2 ni xmembesar dgn baik. Nanti korg dh ade anak, korg jaga la anak korg elok2. Klu sama2 asyik bergaduh, depan anak pulak tu... Xmustahil anak2 kiter boleh end up kat rumah2 kebajikan spt ini. Klu ade rezeki, aku nak buat program follow up ke STB. Sape2 nak ikut, cepat2 la isi tempat kosong ye... Pada malamnye, kami bersiap lambat. Huhu... buat closing kat sana cincai2 je... pas tu sumer lari lintang pukang naik bas n kejar keretapi. huhu..
  • Seterusnya, kami tiba di Kampung Sungai Dara, Tanjung Malim, Perak, time waktu subuh. Kami disambut oleh jemaah2 yg dh selesai solat subuh kat sana. Pas tu kitorg makan ramai2. Ade la dalam 20 org yg makan sekali dgn kitorg time tu... paginye kami buat majlis pembukaan di dewan org ramai Kg. Sungai Dara. Boleh tahan la meriahnye... For your information, segala perbelanjaan makanan, dan aktiviti kami di sana ditaja oleh Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), sebuah jabatan dibawah Kementerian Penerangan Malaysia. So, ramai la org2 JASA yang turun dtg majlis ni. Timbalan Pengarah JASA Negeri Perak, En. Mohammad Haikal jadi VIP kami pagi tu. Org2 JASA ni sumer pandai bagi ucapan n ceramah, ramai ustaz2. Bagus betul Jabatan ni. Selepas opening ade buat sukaneka, petangnye ade tolong org kampung nak buat majlis kahwin, malamnye ade buat forum perdana. Alhamdulillah setiap aktiviti yang kami buat mendapat sambutan. Bagus org2 kampung kat sini. Tapi yg kurengnye pada ketua kampungnye plk... Klu korg nak tau, JASA spendkan RM4000 semata2 untuk makan satu hari kat situ. Banyakkan? Pendek kata, mintak maaf la. Aku nak cakap gak. Mata duitan. Dh telan duit JASA , dia mintak jgk duit kat kitorg. Sabar je la...
  • Malamnye kami bertolak ke UIA. Dalam pukul 1am, kami sampai UIA. Alhamulilah.. Happynye... program ni dh habis... setelah segala penat lelah... nak dekat setahun aku sibuk dgn program ni. Tapi, ape2 pon aku sangat2 berterima kasih kat 'Amirah. Seriously, klu nak harapkan aku sorg, program ni xkan berjaya direalisasikan... Memang terima kasih sgt2. Jasamu xkan dapat ku balas. ;>

** Nanti aku post lg satu entry. Pasal video production aku. huhu... thanks for waiting n reading**