My Online Readings Follow me on Facebook Follow me on Linkedin Back to Home Follow me on Twitter

Around Ramadhan's Corner

Posted in
Baru aku prasan aku dah lama giler tak post blog. Bulan lepas just ada 1 post aje. Sorry to everyone. Aku harap korang masih sudi singgah ke blog aku. Thanks... :) Dalam bulan ramadhan, aku masih lagi involve dgn certain program. Ingatkan dah xde dah. Rupanya ada lagi. Tak pe la... klu tak de program pon asyik tido je... tak jadi jugak.

MaLaYsian HumanITarIan AwarD 2006 (Team)

Ntah macamaner ada sorang brader tu tiber2 call aku N mintak aku datang S-DEV pada keesokan pagi. Aku cuak jugak, ingatkan ape hal aku kena panggil S-DEV. Aku ada buat mess ke masa program2 lepas kan... Esoknya lepas kelas aku terus pegi S-DEV. Rupa2nye si Ismail (Ex-H.O.P Sendi Saga) call aku. Selain aku, cuma ada Jaa (Sendi Saga) N Musz (Caring Club). Rupa2nya Ismail sedang cuba membentuk satu team. Aku tak tau macamaner nak criter, pendek kata dalam satu minggu yg seterusnya, kami sibuk mendokumen segala maklumat tentang CENSERVE, dari sejarah penubuhannya, sampai la kpd today's achievement. Compilation ini seterusnya akan dihantar ke NSTP untuk dinilai. Community service team yg layak akan menerima annual award + RM20,000 tajaan NSTP. Kerja meng'compile' ini agak memeningkan dan meletihkan. Kami xhabis2 meng'improve' dan meng'edit' resume tu. Lepas kak Nelli n Abg Dani approve, kitorang bawak bendalah tu pegi jumpa Bro. Abu Bakar Sidek. Dia kritik baik punya! Kitorang agak down jugak la...tapi tak kan sesekali berputus asa! Atas komitmen yg diberikan, kami dapat jugak siapkan 'resume' CENSERVE tu N submit betul2 pada hari due date + sebelum office NSTP tu tutup. Tak payah la aku criter apa jadi pada hari kami nak hantar bendalah tu. Tuhan uji kami habis2an. Klu aku tulis nanti kne buat satu slot khas pulak kang. kua kua kua...

BM KerJaYa Video ProJect

Alih2 aku dengar diorang dah pegi Kg. Baru. Terkejut aku... bukannye nak inform aku pon. Last2 aku jadi editor, sebab rupanya dalam ramai2 budak engineering kat dlm group aku, tak de sorang pon yg betul2 terer guna software buat movie such as Power Director or Movie Maker. Tu belum lagi guna VEGAS Movie Studio N Music Mixing. Yang tak tahannya, esok nak kena hantar, tapi edit mengedit belum start lagi. Tu la... apsal tak inform kat aku awal2? Kan dah buat kerja last minutes. Sumer tak tido malam. Dah la sorang ember tu ada kuiz esok. Aku pulak lps subuh tido kejap... terlepas kelas statistik... n sambung siapkan video tu. Ada beberapa kejadian sengal pagi 2 sebelum video tu betul2 siap. Di pendekkan criter, data yg aku edit selama 3 jam aku tak tido boleh hilang begitu sahaja. Aku naik panas sampai tak ter kata2. Mamat tu buat muka blur+innocent. So, aku diam jela... That is the best way...

Kisah2 Iftar Ku...

Sebelum start ramadhan lagi aku dah ada rancangan tersendiri. hehe... bukan unak buat amalan ibadat, tapi buat menu ape yg nak dimakan setiap kali berbuka time iftar dlm masa 30 hari.
(Ya Allah, ape nak jadi dgn aku...)
Antara intisari berbuka yg setakat ni aku dah telan dlm 15 hari sebelum ini:
  • Caramel (tak puas hati sebab caramel dia RM1 + keras)
  • murtabak (kat tempat aku di johor bharu tetap yg paling sedap!)
  • Otak2 (sukanye... tapi mahfuz kata tak cukup pedas)
  • Nasi goreng belacan (kemudiannya menjadi makanan rutin aku berbuka puasa)
  • Coconut shake (kemudiannya menjadi minuman rutin aku berbuka puasa)
  • Air mineral! (ni time aku dgn kawan2 berbuka kat dalam LRT time on da way nak pegi rumah mak cik nad. Jgn risau Nad, aku enjoy! ;))
  • ABC
  • Dadih
  • Kek!!! (ni makanan yg paling aku tak boleh blah!)
  • Roti John (mahfuz kata roti john tak mengenyangkan. Down giler...)
Antara majlis iftar yg aku dah attend (mesti la aku tak keluarkan 1sen pon) :
  • Mahallah Ali Iftar
  • Iftar dgn Kak Nelli n CENSERVE student leaders
  • Iftar kat masjid (hohoho....)
  • Iftar GPDP
  • "Iftar" di rumah mak cik Nad.
  • Ada lagi... tapi aku tak ingat.

Pejam celik, kita sekarang tinggal dlm seminggu lebih lagi berpuasa. Satu persoalan aku nak timbulkan di sini. Banyak tak amalan yg kita semua dah buat pada bulan puasa kali ini? Bila fikir balik, aku berasa sangat sedih, betapa aku mensia2kan ramadhan yg hanya datang setahun sekali ini. Aku dah tak macam dulu... Tak de rasa nak berebut khatam Al-Quran dgn kawan2 dan adik-beradik, tak de rasa nak solat tahajjud kerap2 pada malam hari. Terawih pon dah brape kali miss. Braper banyak kali kita bersedekah dalam bulan puasa ni? Mari kita renung kembali lirik yang tak lapuk dek zaman ini:

HARAPAN RAMADHAN (Man Bai & Raihan)

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Agar dapat kulalui dengan sempurna

Selangkah demi selangkah

Setahun sudah pun berlalu

Masa yang pantas berlalu hingga tak terasa ku berada

Di bulan Ramadhan semula

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Agar dapat kulalui dengan sempurna

Puasa satu amalan

Sebagaimana yang diperintah NyaMoga dapat ku lenturkan

Nafsu yang selalu membelenggu diri tiada henti-henti

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Agar dapat kulalui dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Tak ingin kubiarkan Ramadhan berlalu saja

Tuhan pimpinlah daku yang lemah mengharungi

segalanya dengan sabar

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Agar dapat kulalui dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Agar dapat kulalui dengan sempurna

Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan

Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…dengan Rahmat Mu oh Tuhanku..ku tempuh jua

Lagu : Man Bai/Farihin

Lirik : Man Bai/Farihin

Album : Maafkan - Raihan 1999

3 Days VS 3 Events

Posted in
Semalam, aku masuk ke kelas dalam keadaan yang sungguh mengantuk. Letih 3 hari berprogram tak habis lagi. Dah la nak kena submit assignment. Aku ni klu jenis mengantok memang obvious giler, sampai satu kelas perasan kekusyukan aku mengangguk. So, apa yg aku rancang semalam, aku ambik kat seat yang blakang sekali n tunggu mengantok aku datang. Sekejap je. 15 minit lps tu aku dah start mengantok. Untuk mengelakkan aku terangguk-angguk, aku cuba satu cara yg baru iaitu terus sandar kat dinding. Aku berjaya untuk tak banyak mengangguk kali ini, tapi aku banyak menggeleng la pulak. Dgn badan2 aku pon dibawa ke kanan dan ke kiri. Nasib baik orang kanan kiri kawan2 aku jugak. Diorang je la yg perasan aku ni mengantok tahap cipan. Tak de la nak malu sangat. HUHU.... (^_^)
  • AKHI English Theater Camp (15 - 17 September 2006)

Ini camp 3 hari 2 malam dgn adik2 AKHI. Asalnye nak buat kat resort luar di mana aku pon tak tau nama dier. Tapi last2 tak dapat nak buat sebab bajet yg dipotong hampir RM3000. Naper la Kak Nelli dan sekutunyer banyak sangat potong bajet. Nanti la aku try cari masa untuk temu duga diorang pasal hal ni.

Program AKHI kali ni lebih mencabar mental dan emosi. Klu ada fasi2 yang menjerit2 tak tahan marah+hentak2 kaki+tumbuk2 dinding+macam2 lagi tu dah tak perlu diceritakan lagi. Tengok muka sorang2 pon aku dah tau betapa pressurenye melayan kerenah adik2 tu. Huhu... Aku nak minta seribu kemaafan kat warga AKHI terutamanya kpd Syarah sebab tak dapat luangkan masa aku dgn AKHI secara full time. Special thanks goes to Fateen sebab klu dia tak de, the kids never make it. Sorry jugak kat Fateen sebab tak dapat berada disisimu disaat anda sangat memerlukan diriku. (TIBERRR....)

Aku berjaya ajak sahabah2 KaFiE join sekali. Tapi mahfuz n Hilmi decide nak join kem yang lain. Sebelum kem, sumer orang pon dalam dilemma sebab Leadership N Entreprenuers Unit pon ada buat kem yang best jugak. Aku ucapkan terima kasih sangat2 sebab korang pilih untuk join program AKHI. Aku just nak korang tau yang aku harap korang enjoy (walaupon aku tau korang tertekan giler dgn adik2 tu) dgn kem AKHI yang tak seberaper ni. Aku jugak harap tujuan utama korang datang biar la berniat untuk membantu adik2 tu, dan bukan datang semata-mata janji korang pada aku. Klu korang buat keputusan untuk pegi kem kat tangkak tu pon aku tak kan kecik hati dan aku tak kan marah. Apa yang penting korang enjoy n tak rasa menyesal sebab korang kena pegi kem AKHI. Klu korang rasa tak best, I won't forgive myself. Dat's all.

  • Closing Ceremony of University Sports Carnival 2006 (16 Sept 2006)

Asalnya the CC should be at night. tapi demi Tok Pa, kitorang tukarkan kepada siang pukul 3PM. Alhamdulillah, cuaca hari tu sungguh baik. Rector yang baru balik umrah pagi tadi sanggup join kitorang punya CC. We really appreciate that! Petang jumaat ada sedikit rehearsal. Bila jemput minister, staff Public Relations Office akan turut turun padang. Kedatangan aku petang tu tak de la penting sangat. Aku just join marching. Tapi, ada la sedikit kesilapan teknikal.... so aku bantu la mana yg patut. Apa yg aku dapat tahu... Esok dah nak start ceremony tapi MC belum confirm lagi...PRO dalam dilemma samada nak jemput rector (yang baru balik umrah) atau tak...speech untuk Tok Pa - yang sepatutnya siap 2 weeks b4 program n must be submitted to his PA- belum siap lagi...huhu...the rest is just fine i think. Masalah2 halus je...

So, ada marching on the next day. Aku terpaksa tinggalkan AKHI lebih dari separuh hari untuk prepare CC. Aku tak tau macamaner aku kena assign untuk jadi maskot mahallah ALi. Fikir balik, best pon ada, kelakar pon ada, rasa macam sengal pon ada gak. Costume tu tak be topeng pon. Habis la satu stadium dah cop muka aku dan costume tu. Pendek kata, costume tu cosume burung. Warnanya Kuning+Biru. Mmm... masa Tok Pa tgh check pembarisan, dia tanya "Awk ni jadi binatang ape?" Nasib baik Haeqal jawab "Rajawali". Klu di tak jawab, aku bedal penguin aje... :D

Mari kita lihat apa Mahallah Ali menang:-

  • Basketball (1st place)
  • Futsal (2nd place)
  • Pingpong (2nd place)
  • Football (3rd place)
  • Volleyball (2nd place)

Sedih sebab kitorang tak dapat bawa balik pingat dari game badminton. Mahallah Othman dapat menang overall. Hmm... next time, kitorang akan ambil alih takhta tu. Dah dekat tu. Insyaallah.

"Tok Pa, actually it's a penguin! huhu..."

  • Communication Night (17 Sept 2006)

Dalam comm nite aku just jadi sub-comm pub n pro je. tapi, macam biase... ada le kerja yang berlambak tiber2 ntah datang dari mana. Lps habis je program AKHI petang tu, aku terus pegi KAED Gallery. Huhu... program ni pon rector datang jugak. Apa yg best klu rector datang, staff UIA tak kan lokek untuk keluarkan segala bentuk perkakas yang diorang simpan kat dalam stor tu. So malam tu ada Madani, Silika Gel, KANIA (band Indonesia), Orchestra dan many more. Hmmm... berbaloi la bayar RM10 in term of performances. Tapi aku masih tak puas hati kalau dinner tak sampai expectation aku. IIUM Choir turut buat performance malam tu. huhu... Best... K... dah tak tau nak criter apa lagi. Aku dah tak de incoming program dah untuk sem ni. Boleh la aku concentrate kembali kat hidup aku as a student. Until next time...

Merdeka Season

Posted in
Huhu... aku lambat lagi post blog aku... masa menguji kehebatan aku me'manage'nya. No latest story, but this what i got for u guys in mean time. Previous month, aku involve dalam beberapa event, membuatkan minggu terakhir aku di sini sungguh sibuk (macam biasa la...) Heh... Tapi, kali ni aku rasa macam nak ngumpat siket...

22ND Convocation Festival (CONVEST) 2006

Date : 23 - 31 Aug 2006

Aku sepatutnya terlibat sebagai DJ Corner @ Convest Hill kat dlm event ni. Tapi aku dah tarik diri sebab rasa macam dah banyak program lain yg aku involve. Komen aku, pengisian CONVEST kali ni memang menarik dari CONVEST yg sebelum ni... ada paintball, drift in style, fishing competition dan many more. But to tell the truth, terdapat banyak kecelaan yang hanya diketahui oleh segelintir pelajar2 UIA. Aku pon tak tau banyak, tapi bila dengar cerita dari 2, 3 pihak, aku boleh ramalkan la sejauh mana cemerlangnya CONVEST kali ini.

Ppl who suppose cari sponsorship dah tarik Utusan jadi sponsor. Mmg la banyak diorang support, tapi tak perlu la tarik skali dgn artis yg bukan2. Tak payah la aku cakap artis mana... seksi habis... they are not supposed to enter UIA.

Opening CONVEST ntah ape2. Nasib baik Tun Mahathir tak datang...

Pas tu, aku enjoy habis tengok Drift in Style. Mmg best. Dari mata aku program ni berjaya, P.I.C. pon puas hati sampai terharu. Tapi, rupa2nya lari bajet... kan dah buang duit... braper ratus budak2 komiti tu keluar duit untuk tampung? Tanya la orang yg bertanggungjawab.

Aku tak dengar apa2 komen dari budak2 paintball... sumer ok je kot... tapi klu aku pegi tanya, mesti ada yg tak kena tu...

Apa lagi... Merdeka Countdown Celebration... It suppose to be acara kemuncak CONVEST. Tapi apa kes?? Sampai rector pon tak nak turun padang? Dengar siap dia antar sms cakap he was unhappy... parah betul...

Obviously he was unhappy with CONVEST! Dgn Sixth Sense nye... Fun fair ntah ape2... Dgn gamblingnye... nasib baik malam tu artis2 free hair xjadi naik stage. Klu tak, confirm abg. Latif dah batalkan konsert malam tu. Malu bila ada student IPT lain cakap "Waaa... universiti korang siap jemput artis rock lagi. Univesti aku cume ada konsert nasyid je time konvo". Aku tak pasti samada itu puji atau perli.

Mcmn pulak dgn management?? Komiti punya ramai. Last2 sumer jadi adhoc je. Meeting tak dipanggil. Budak2 sumer tak tau apa post diorang, terpinga2 apa kerja diorang. Nampak macam banyak duit. Last2 budak2 tu kena beli baju CONVEST pakai duit sendiri. Ntah ape2 lagi management yg tak betul...

Kecelaruan CONVEST menunjukkan ketidakstabilan organiser itu sendiri. Come on la... respect your president... Harap2 masalah dalaman macam ni tak kan berlaku lagi dalam SRC yang akan datang...

Blogthings.com 3

Posted in
You Are 72% Happy
You are a very happy person. Generally, you feel content and that all is right with the world.Occasionally, you have a down day - but you have the ability to pick yourself right back up.

Minggu Kejam Sedunia - Hanya ada dalam kalendar KaFiE.

Posted in

Aku tak tahu macamaner boleh ada Minggu Kejam Se-dunia (MKS). Diorang suka-suki tambah minggu sendiri kat dlm kalendar. Sekali dgr, ntah naper tiber aku teringat kat Adolf Hitler. Tak nak la aku beceriter pasal dia. Yang tak tahannye MKS ni dah berlanjutan sampai berminggu-minggu. Klu nak dipanggil Berminggu-minggu Kejam Sedunia macam tak best pulak... Tensen aku dikerjakan. Sembang sama2 kawan selamba aje dipanggil pinggan dan mangkuk. Dgn ini Delegasi KaFiE declare "friendly-war" sama kitorang. Ada la beberapa kejadian... aku rasa diorang kadang2 memang kejam betul dgn aku. "Jgn terasa... Minggu Kejam Sedunia" kata diorang. So, nevermind... macam la aku tak berlaku kejam dgn diorang... To make it short, let me list down some of kejam elements in MKS:

  • Yang aku paling ingat, Roha merajuk sakan bila kitorang blah time dia tgh lapar, letih, baru nak makan. Hehe... last2 makan roti canai aje. Letih aku memujuk.
  • Aku rasa mulut semua orang dah start expired insuran. Aku beberapa kali dipanggil *****. Pergh.... down giler...
  • Mahfuz call sumer geng2 KaFiE, tapi tak de sorang pon yang angkat. Aku henset kong daa...
  • Aku beberapa kali bagi Yassin down. Apa isu xpayah criter arr... Nanti dia bunuh aku.
  • Program AKHI korang tak join. Tapi aku paham. hmm...
  • Dah bbrape hari yassin tido tanpa bantal. Sape lagi klu bukan aku yg kebas. Hari tu dia semangat nak pegi kotaraya, last2 tak jadi.
  • (Her name has been removed due to her request) ajar Statistic laju sangat. Tiber...

Tapi yang paling kejam dlm MKS yang aku ada buat ialah telah merosakkan hubungan silaturrahim aku sendiri dgn seorang sister tu krn aku dah hilang pertimbangan which priority must comes first. So, kitorang dah gaduh. This is not the first time actually. Sem lps pon pernah gaduh. Tapi pasal isu lain. We make a desicion to sacrifice our friendship. Actually, she means a lot to me (But she's not my girlfren! Jgn salah anggap!). But things must be sacrifice for the sake of others as well as myself! I hope that this fight gonna end soon.

"Apa nak buat... Minggu Kejam Se-Dunia. Jgn terasa..."

Adolf HItler

Memorable Things in Humanitarian Week

Posted in
Setiap kali habis program, tambah2 lagi kalau yang grand event, pasti akan meninggalkan banyak kenangan. Suka, mahupun duka. Walaupun ada yang pahit, tapi anda akan menghargainya suatu hari nanti. Humanitarian Week akhirnya tamat dan meninggalkan banyak kenangan dalam hidup ku... Apa yang Best??
  • First of all memang best sebab dapat kenal ahli2 dari kelab n projek CENSERVE yang lain. Tak tipu... memang best!
  • Secondly memang best sebab aku dapat belajar banyak benda baru. (There will always be new things that u can learn from each programme that u participate)
  • Paling best dapat collaborate dgn budak2 Caring Club untuk Family Day n Budak2 COMRADE, KARISMA... banyak lagi la masa Humanitarian Cultural Stage.
  • Best sebab ramai yg tolong masa aku tgh pening, blur, tak cukup tangan dan sebagainya. Special thanks goes to my assistants (Kak Zaza n Kak Ina). I will miss both of you...
  • Best dapat tengok adik2 mentee AKHI berlakon atas stage.
  • Tengok Abg Mizi yg sungguh ceria. (Tiber...)
  • Ada lagi yg best... tak ingat da...

Apa lagi???

  • Masih lagi tak paham naper aku boleh ada 2 post dlm Humanitarian Week.
  • Letih asyik meng'update' Master Plan. Dah la cukup pening kepala masa nak siapkan Master Plan tu... Tapi aku tak pernah lupa tanggungjawab aku.
  • Terlalu banyak sudden changes pada Family Day mahupun Cultural Stage.
  • Pening memikirkan jobscope PC yg kadang2 cukup mencabar, n kadang2 blur tak tau nak buat aper...
  • Rasa macam dibuli/disisihkan oleh komiti2 yg lebih senior. Tambah2 lagi Prep n Tech Family Day. :(
  • Bajet aku untuk PC Family Day n Pub n Pro Cultural Stage kena potong. Benci! Benci! Benci!
  • Ada satu hari tu aku ada banyak benda nak kena settlekan. Tapi hari tu aku letih dan lesu semacam. Last2 sumer benda disiapkan oleh assistant2 aku. Diorang memang hebat. Serba salah aku dibuatnye.
  • Kak Martinelli tak habis2 mereject poster yg aku design. Dah la kena reject lps aku dah print out n fotostat poster2 tu. RM XX aku burn macam tu je... :(
  • Aku tak dapat nak bagi komitment aku kat Cultural Stage (17 - 21 July 2006) sebab terlalu sibuk dgn final preparation untuk Family Day (22 July 2006). Ala.. lagi pon main jobscope aku ialah to promote Cultural Stage. Kira settle la tu...ramai yg datang! Again, thanks to Kak Ina for helping me a lot...
  • Aku tak tau naper aku BLUR giler masa family day sedang berlangsung. Rasa macam lupa job scope kejap. Next, thanks to Kak Zaza for assisting me while i'm in BLUR condition. :)
  • Kesilapan yang pernah berlaku kat dlm satu opening ceremony masa aku jadi PC kat matric dulu berulang kembali masa opening ceremony Family Day. Tak sangka susah betul nak kawal keadaan. Yang ni paling mengecewakan aku. ;(
  • Tentative Family Day banyak lari, especially for module n sport. VIP kena tunggu nak dekat sejam sebelum prize giving ceremony dapat dijalankan

Photobucket - Video and Image Hosting

(Gambar masa Family Day. Aku yang paling kiri. Kak Zaza yang pakai tudung oren. Mahfuz n Yassin kat blakang CENSERVE Flag. Dayah, Roha n Nad dok kat blakang Kak Zaza. Pas tu ada 2 orang budak sesat kat dalam tu. - Gambar ni aku ambik dari blog Szakif yg pakai baju kuning - Thanks)

Occupiying The Wasted Time

Posted in

Sekarang ni aku tgh mendownload satu software yg dipanggil SPSS. Aku pon tak tahu what is SPSS stands for. Tapi kitorang kena pakai software ni sepanjang penbelajaran kitorang kat dlm kelas "Introductory to Statistics for Communication Research". Biasa la, orang dah major. Aku baru shj melangkah ke dlm satu dunia penbelajaran yg baru. Hmm... I hope i made a right desicion in majoring in this communication field.

Sori klu ada orang yg 2,3 kali masuk ke blog aku dgn harapan aku ada meng'update' blog aku. Aku hampir tak de masa nak update blog aku diatas kesibukan aku terhadap Humanitarian Week. Terlintasnya untuk aku menaip hari ni pon sebab bajet nak tunggu komputer library yg lembab lagi slow ni habis mendownload software SPSS.

Hmm... so, apa aku nak criter hari ni ye... OK la... Mesti ramai yg tak tahu apa punca aku... Szakif... saper lagi budak UIA? Adlan... bukannye tak update, tapi macam jadi slow sikit mengupdate sebab masing2 sibuk dgn Humanitarian Week. Buat yg tak tahu dan ingin tahu, Humanitarian Week adalah sebuah grand event yg telah diorganize oleh IIUM CENSERVE Team dgn jayanya. Ianya berlangsung dari 17 julai hingga 23 julai 2006.

Community Services Unit atau pon lebih dikenali sbg CENSERVE Team/Unit terdiri diri daripada 10 buah kelab yang turut terlibat secara aktif dlm community service di dlm dan luar negara. Kami membantu orang2 tua, anak2 yatim, golongan yg kurang upaya, mendidik orang asli, remaja bermasalah, kanak2 nakal, dan banyak lagi. 10 kelab tersebut ialah AKHI Project, Caring Club, Karisma, MISI, Gemilang Project, Titian Asli, Sendi Saga, JASA, COMRADE dan STEADFAST.

Kami semua sama2 berkerjasama dan bergabung tenaga untuk menghidupkan Humanitarian Week ini dgn pelbagai sub-event yg menarik spt Exhibition & Blood Donation, Humanitarian Cultural Stage, CENSERVE Family Day, National Seminar, Video Corporate Project Analysis dan Appreciation Night Dinner.

Aku pulak terlibat secara aktif dalam 2 sub-program iaitu CENSERVE Family Day dan Cultural Stage. Untuk Family Day, aku agak sedih sebab AKHI cuma mampu dapat tempat ke 7 shj. Nak buat macamaner, ramai ahli AKHI yg jadi committee family day. Tapi aku agak happy sebab AKHI menang dlm musical competition. Very impressive. Kitorang siap bawak mentee kiotrang buat show skali. Best!

Huh... memang meletihkan bila mempunyai 2 post dlm satu masa. Aku pon tak tahu macamaner nama aku boleh ada kat dlm dua program serentak. OK la. Aku nak stop kat sini dulu buat masa ni. Aku sekarang dlm proses nak siapkan personal report aku khas buat tatapan korang pasal apa yg aku lalui n hadapi sepanjang aku terlibat dlm humanitarian week. Harap korang bersabar la ye... It will be quite long. K... Wassalam.

(aiseh... cancel la download! lembab nak mampos! Ni sampai malam pon tak habis lagi!!)

Blogthings.com 2

Posted in
You Are 41% Selfish
You are quite balanced. You are able to compromise when it's in the best interests of those involved.But you're no pushover. If something is important to you, you'll get it!

Finally It's finish!

Posted in
Huhu... finally the cultural poster was finished! I am very satisfy, as well as everyone else. Well, with limited of budget, I make it in grayscale. Huhu... thanks to everyone who helped me. Ur ideas and contribution was really appreciated. ;)This is my first time using Adobe Photoshop and I like it very much. Check it out!

Photobucket - Video and Image Hosting

10 Hari Cuti (Part 2): Kemas Bilik Habis-habisan

Posted in
Akhirnya impian adik aku untuk turut masuk ke UIA telah tercapai. Dia dapat kos Engineering kat UIA matrik. Kalau tak, abahnye lebih prefer adik aku ambik kos engineering kat UiTM. Ntah naper ntah... Oleh kerana dia akan meninggalkan rumah dan memulakan hidup baru sebagai seorang mahasiswa, malam tu (pada awal keesokan pagi, kitorang bertolak ke K.L dgn abah) kitorang decided untuk kemas sumer barang kat bilik kitorang yang sedikit sebanyak macam tongkang pecah. (Bilik kongsi ni lebih cantik dan kemas masa aku ada dulu. hehe..) Yela, bilik orang bujang. Dah la mak pegi out station sampai 6 bulan. Balik rumah sekali dlm 1 - 2 minggu. Klu mak ada kat rumah, rajin jugak dia memekak suroh kemas bilik. Baru la adik aku tu terhegeh2 nak gerak. Tapi kali ni, kitorang decide nak kemas habis2an sebab tak tau lagi bila kitorang akan balik ke bilik yg tersayang ni. (tersayang??) Sumer barang2 yg tak boleh pakai, yg dah tak nak dipakai, tak reti nak pakai, sumer habis kiter buang. Kertas2 exam lama, postcard, kad raya, buku2 tulis yang dah berbau hapak, sawang2 yg menghiasi bilik bilik, sumer pon dibuang. Dalam kemas2, kitorang periksa sumer barang yg kitorang simpan sejak dari form 1 pon ada lagi. Tak reput2. :))

Antara barang2 yg masih stay kat bilik tu just gambar2 kitorang adik-beradik, cenderamata2 yg cukup banyak, buku2 teks...kitorang nak kumpul sumer buku teks yg kitorang guna sebanyak mungkin untuk dijadikan sebahagian dpr koleksi hidup kitorang. Baru cantik ruang buku kat rumah kitorang suatu hari nanti. ;) Buku2 teks kitorang dari form 3 sampai form 5 saja dah cukup untuk penuhkan separuh almari baju besar, tapi buat masa ni kitorang simpan sumer skali kat dlm kotak dulu. Semua cenderamata dan gambar2 yg berframe, gambar aku dan adik2 aku yg sekarang menetap kat asrama, kitorang susun dan lap elok2. Kitorang cari rak lain dan dijadikan hiasan kat bilik tu. Hmmm.. harap2 tak berhabuk. harap2 mak tolong lapkan masa ketidakbalikkan kitorang ke rumah.*

Masa aku tengah kemas sumer barang2 peribadi aku, aku terjumpa satu kotak kecil. Dah berhabuk, memang dah lama tak bukak. Aku ingatkan dah hilang, rupanya ada kat bawah katil yang sangat sesak dgn 1001 macam jenis benda. (benda sahaja, tiada mahkluk.) Aku rasa may be aku campak kotak tu ke bawah katil bila mak aku dgn tiba2 dia cakap nak buat spot check. Mati aku kalau kantoi dgn mak aku kalau masa sekolah menengah dulu! Aku bukak balik kotak dulu. Hmmm... banyak betul kenangan lama. Yang paling banyak mesti la surat2 dari peminat2 yang ramai dan kakak angkat kenalan masa aku suka berchating dulu, masa aku suka mengorat tak tentu pasal. Tak cukup sekolah sendiri, sekolah2 jiran pon ada hantar surat, dan call malam2 buta. Kini tak lagi, dah tak de banyak masa free macam dulu, dah tak suka buang masa macam dulu. Dah tak gatal sangat macam dulu. Pengalaman mematangkan aku. Klu time musim raya, mak aku marah2 sebab kad raya perempuan hantar sampai berlambak2. huh... masa tu mak aku mengamuk... sungguh menyeramkan.

"Huzaifah! Apa nak jadi dgn kau ni! Habis anak dara satu sekolah kau mengorat. Apasal tak ngorat sekali dgn makcik2 kat pasar Siti Khadijah tu?? Kau dah sabar nak kawin ke?! Yang kau pegi jaja no telepon dan alamat rumah tak tentu pasal kenape???!!"

Bila difikirkan balik, aku menyesal jugak buat keje tak senonoh macam tu. Untuk hiburkan hati aku, aku dah lukakan banyak hati orang lain. Awek aku dulu (masa cinta monyet) siap kena pulau dgn kawan2 lagi. Tertekan tu tak payah nak cakap la. Nasib baik pelajaran aku tak teruk terabai. Kalau tak, tak masuk la aku UIA yg megah ni.

Tabung2 kitorang pon sumer kitorang korek. Banyak jugak. Duit raya tak pernah dapat rendah dari RM100. Sumer kitorang masukkan dalam Tabung Haji. Klu nak diikutkan nafsu, habis duit tu aku kerjakan... beli henset baru... upgrade komputer... lesen kereta yg tak terbuat2. Tak pe la... untuk perbelanjaan sekarang, kiter kumpul duit lain. Ala... mak bagi setiap bulan lebih dari cukup. diut poket PTPTN pon dapat jgk.

OK... esok lusa aku criter lagi apa aku buat dalam 10 hari cuti kat rumah. Aku ada banyak program sem ni. Belum bukak sem pon dah kena datang. Macam2 induction course aku kena attend. K...

(Gambar family yg latest...)

*Aku ada 5 orang adik-beradik. Aku anak sulong kepada 4 orang adik lelaki. Aku lahir tahun 1986 skrg blajar tahun pertama kat UIA Gombak. Adik aku yg kedua akan masuk tahun pertama kat matrik UIA selama 2 tahun sebelum sambung ke UIA Gombak. Adik aku yang ketiga bakal ambik PMR tahun ni. Dia sekarang belajar kat maahad tahfiz dan sekarang duduk kat asrama. Dia akan pulang ke rumah sebanyak 2 hari dlm sebulan. Adik aku yg ke-4 darjah 3. Dia sekarang kat sekolah agama swasta. Buat masa ni dia duduk kat rumah ustaz sebab mak out station. Mak balik rumah, baru dia pon balik rumah. Adik aku yg terakhir baru berumur tiga tahun. Bila abah pergi kerja, adik aku akan dihantar ke rumah kanak2. Ntah aku nak panggil apa pon tak tau...

10 Hari Cuti (Part 1): Khutbah Jumaat minggu lepas

Posted in
Posting kali ni tak de la n ak menarik sangat. Sekali sekala kita memuhasabah diri ni.
==========================

Seperti pada hari-hari Jumaat yg lain, semua lelaki diwajibkan pergi ke masjid untuk menunaikan solat fardu jumaat secara berjemaah. Selalunya, makmum kat kampung aku ni tak de la nak datang awal sangat, tapi kali ni bapak aku kena cari tempat lain nak parking kereta sebab port biasa dah kena kebas dek kereta orang lain.

Rupa-rupanya, hari ni Tok guru Nik Aziz datang ke masjid kat kampung aku untuk bagi khutbah. Memang kebiasaan baginya solat jumaat dari satu masjid ke satu masjid sekitar Kota Bharu untuk menyampaikan khutbah Jumaat. Untung jugak aku balik rumah kali ni. Dah lama tak dengar Tok guru bagi khutbah. Kalau nak diikutkan, ni baru kali ke-tiga aku tengok Tok guru Nik Aziz secara 'live' di depan mata aku.

Hari tu dia bagi khutbah yang bertajuk "Muhasabah Diri". Tok guru memulakan khutbahnya dgn sepotong ayat Al-Quran:

"Sesungguhnya Kami jadikan apa yang ada di bumi sebagai perhiasan baginya, kerana
Kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya."
(Al-Kahfi:7)

  • Kita semua diminta berkumpul sesama muslim sekurang2nya 1 kali dalam seminggu. Tempat yang paling afdal untuk berkumpul adalah di masjid. Pentingnya masjid ataupun rumah Allah ni terbukti apabila Rasulullah S.A.W. membina masjid terlebih dahulu, diikuti dgn bangunan lain.
  • Lelaki diberikan keutaman (Solat berjemaah pada hari jumaat) berbanding wanita kerana lelaki berfitrahkan seorang pemimpin. Penting bagi kaum lelaki untuk berkumpul supaya kita boleh imbas kembali apa yg kita telah lakukan dlm satu minggu yg lepas samada benar atau salah, baik atau buruk. Dgn ini, kita takkan tengelam dlm kesesatan.
  • Manusia memang sentiasa terdorong untuk melakukan sesuatu yg mungkar dek hasutan shaitan dan nafsu, membuatkan kita kadang2 lupa ataupun tak sedar yg apa kita lakukan adalah salah atau buruk. Apa yg kita tahu, kita sentiasa betul dan orang lain pulak sentiasa salah. Pada masa ni, kita dah lupa tujuan sebenar kita hidup di muka bumi ni. Tak de apa dah yg kita nampak, selain pangkat, harta dan wanita. Tambah2 pulak, dgn kehadiran ego, riak dan takabbur.
  • Dgn berkumpul sebegini (mendengar khutbah pada hari Jumaat), kita akan kembali memikirkan apa yg kita sudah lakukan dlm 7 hari yg lps. Kita akan cenderung untuk memuhasabah diri kita. Pada masa ini, kita akan kembali renungi samada kita yang benar atau mereka yg salah, samada kita yg buruk atau mereka yg baik.
  • Dalam masjid jugak, kita digalakkan untuk membaca Al-Quran. Kalau boleh, bacalah Al-Quran itu seperti kita membaca diari kita sendiri, macam blog kita sendiri (errr... ayat yg ni aku modified sikit. hehe...) dimana kita menghayati apa yg kita baca. Masa tu, kita jgk akan sedar samada kita benar, atau mereka yg benar. Bacalah Al-Quran macam diari kita sendiri, kerana Al-Quran bukannya diari sebarangan, tapi dari Pencipta kita, Allah S.W.T.

A short holiday...

Posted in
I currently at home now, but I must prepare some posters for the Cultural Stage Performance next semester. My pc was broke down and I must go to cyber cafe to go online and make the posters. I dunno what to put in the posters, so I decided to put some pics dat are related to what we called "culture" such as musical instruments. May be some of you can give me some ideas what to put in my posters. I had found some nice pics.Check it out!

Night after exam

Posted in
Kelmarin aku ada dua exam paper. Mula2 tu exam Introduction To Political Science. Aku rasa best je sebab sumer soalan spot pon Rashid Moten (pembuat soalan) yg bagitahu. So... aku dah tak nampak mcm bersungguh pon pada malam 2. Member2 pon ada jugak peli sikit. Ye la... nampak macam dah confident habis. So... exam tu ok aje... yg merisaukan aku ialah paper Science of Al-Quran pada sebelah petang. Lps exam poli rasa macam tak best je. Sumer dah happy sebab exam diorang dah habis. Dah boleh enjoy. Aku pulak tak nak gelak kuat2 macam member2 lain yg dah habis exam, tak nak makan banyak2 tak nak jalan2 sangat... takut lupa sumer benda yg aku baca (dah la tak baca banyak untuk SoQ!) Nasib baik la soalan tu tak de nak susah mana. Kire aku boleh buat ar jugak.
Lps exam aku dah rasa free kembali... lega siot... aku ingat nak enjoy siket... time u ingat nak terus pegi KLCC tengok wayang yang ntah criter apa yg ada sekarang, aku pon tak tau. Last2 balik bilik2 aku tertidorkan diri aku... Hmm.. konpem la letih. Lepas solat maghrib pon aku terus sambung tido. Mlm 2 aku dikejutkan dgn sms Dai. "Ko kat ner? Jomla join kitorang makan kat econs". Eh? ada pon si Dai ni. Aku ingatkan dah balik dah. Exam dia hari isnin lagi dah habis. bertuah... aku pon balas "Nak! Aku nak nasi goreng cendawan! :)" Aku ingatkan dia dah balik. sampai hati tak bgth aku. Malam tu aku habis kan masa aku dgn diorang. Mahfuz dah balik, Roha dah balik, Hilmi plk malas nak kuar bilik. Dari jauh aku nampak kelibat Miera, khairiah, dai n .... apa pulak nama sister ni... ahh Ain... baru aku ingat. She just join our group recently, just like Wan and Khai.
Kitorang lepak2 buang masa. Dah lama betol aku tak lepak2 sembang2 + makan minum slow2... pas tu ada macam2 criter sambil gurau senda... kutuk sana... sakat sini... Pergh... alangkah membuang masa (Uiks..???) Kadang2 macam ni... banyak bantu menenangkan fikiran, setelah sehari dlm keadaan 'berjaga2'. Yg aku naik tak tahan time si Khai dok sakat si Wan dgn Miera. Iye la... diorang tu dari tadi dok semeja... ntah apa diorang bincangkan aku pon tak tau... sampai gaduh2 diorang tu. Ala... bukan serious pon... gaduh sama kawan2... sumer tunjuk perangai semacam... hoho... dah habis exam... kat Cafe pon dah tak de orang sangat.
Dlm pukul 11, Khai dapat satu panggilan. Mesra betol sembang. Aku mula2 tak nak ambik tahu hal peribadi diorang, lain la klu diorang yg bukak criter. tiber... muka mira dah semacam, khai pon dah nak chuak semacam. lepas habis buat panggilan, Khai bukak satu criter yg agak serious. Semalam, Khai dgn Mira pegi jalan2 dgn bbrape senior PKP. Pas tu, diorang ditahan oleh seorang lelaki 40-an dan seorang gadis muda. Diorang nak mintak tolong diambilkan gambar. Diorang dah start rasa semacam bila diorang tengok lelaki dan gadis tu betul2 mesra. Bergambar sambil pegang bahu dan pinggang. (May be ada yg tak kisah mana, but we are unusual with 'that' type social life). Lps ambik gambar, dgn ramahnye lelaki dan perempuan tu kenalkan diri masing2. Nak kata memang mesra n baiknye, pertemuan 5 minit tu dah berlanjutan hingga malam ni. Khai tak bgth pulak nama pak cik tu, tapi nama gadis tu Emi, muda lagi. Dalam 20-an, may be baru belasan tahun. Dah bertunang. Lelaki tu rupanye ayah angkatnye... makin la mira n khai rasa semacam, ayah angkat n anak angkat bergambar sampai pegang bahu dan pinggang.
hmm... Diorang terus bersembang, sampai bertukar phone number (wahai para wanita, mengapa begitu mudah anda memberikan nombor anda kpd orang2 yang anda tak kenali??? adakah pertemuan singkat sudah cukup bagi anda menilainya seseorang itu baik atau tidak???) Lelaki tu bagi business card. Lelaki tu orang berada, kereta besar. tak pelik la klu diorang punya tahap hidup sosial yg tinggi. Lelaki tu siap offer nak tolong hantarkan balik ke UIA. Nasib baik diorang dapat reject pelawaan tu. On da way balik, Emi kerap bersms dgn khai. Lps habis sms, lelaki tu buat phone call kat khai. Punya la selamber, lelaki tu dah terfikir nak singgah rumah n jumpa parents khai. Biar betul...
Untuk panggilan yg tadi, khai cakap lelaki tu dah mintak alamat rumah, e-mel dan macam2 lagi. Of course la sebagai seorang kawan, aku cukup risau. Setakat ni diorang cukup peramah n baik. Bila Khai cakap tak de kredit, dgn senang hati diorang nak topupkan henset khai. Baik... diorang maksudnye 2 orang la yg tolong topupkan. Diorang memang suka betul bersms/calling sama si khai. Nombor mira pon diorang mintak. Apa yg ada kat dlm kepala aku time tu memang cukup negatif. Memang la setakat ni diorang nampak sangat baik... but macamana untuk jangka masa panjang? Ntah2 nanti diorang kena jual... melacur... Nauzubillah... kitorang bersurai dlm pukul 21.15am... Moga kami semua dilindungi dari sebarang unsur2 negatif oleh Allah. Amin...

Blogthings.com

Posted in
Your Love Life Secrets Are
Looking back on your life, you will only have one true love. You're a little scarred from your past relationships, but who isn't? You expect a lot from your lover - you want the full package. You tend to be very picky. In fights, you are able to walk away and calm down. You are able to weather the storm. Getting over a break-up doesn't take long. Easy come, easy go.

Aktifkan Dirimu!

Posted in

Pagi tadi aku banyak rushing di sekitar cafe HS dan ECONS. Sekejap ada orang nak jumpa kat sana, pas tu sekejap lagi ada orang nak jumpa kat sini. Padahal pada masa yang sama, aku tengah menunggu orang kat library masa tu. Tiber si Din pulak antar message yang aku kena submit master plan dan tentative kpd Abg Din kat STADD. Hello... did anyone mention or remind me about the sudden task? Nasib baik aku dah prepare bendalah tu awal2 lagi. Skali aku pegi STADD, Abg Din pulak tak de. Aku pon contact Ismail (PC Humanitarian Week) untuk meleraikan masalah ke'blur'an otak aku time tu. (Dia ni pakai Celcom! Abis kredit!) Last2 aku submit kat dia je. Pas tu dia mintak flow chart pulak. Aku terkezut kejap. Apahal mamat ni mintak flow chart committee aku pulak? Din (aku nyer program manager) tak de bagitahu apa2 pon pasal aku kena submit flow chart skali. Ish... susah la kalau berada di bawah unexperienced leader. That's why people who have more experience get higher priority in the job market. Ntah apa yang ada kat dalam kepala dia aku pon tak tau.

Oleh itu, instead of aku mintak pertolongan PM, baik aku pegi rujuk kat Muslimah (Asst. PM) apa yang perlu aku buat. Bincang punya bincang, aku buat desicion untuk sms sumer committee about da sudden changes. Sumer kena submit master plan dan flow chart at keast until tomorrow (Friday) evening. Hmmm... Oleh kerana kredit aku dah tinggal seciput yang amat sangat, aku pon sms H/C yang pakai maxis sahaja. Huhu... cukup2 aku tinggal lagi 5 sen shj. Ntah biler lagi nak topup aku pon tak tau. Peluang untuk claim balik bukannye tinggi! Pas tu sumer yg pakai nombor celcom aku mintak si Mus yang tolong SMS kan. Thank You Mus..

Petang tu aku makan dgn Roha. Dia kata dia ajak kawan dia join skali. Ntah ke mana pulak dia pegi... Last2 aku makan dgn berdua je dgn Roha. Pas tu baru aku prasan yang ada certain Caring Club members yang nampak akau makan semeja dgn ROha. huhu... Mesti la aku teringat yang budak2 tu pernah tanya aku samada si Miera tu awek aku atau tak sebab tempoh hari aku bawak Miera pegi meeting CENSERVE Family Day. Nampak akrab betol. Berbincang pasal program macam berdating. Huahuahua. Pas ni, tak mustahil diorang akan tanya samada pompuan yang makan dgn aku hari tu awek aku atau tak. Kalau diorang tanya mana satu awek aku, aku akan jawab "Knaper? Aku ada 4 awek kesemuanya. Mira, Roha, Dai, Nad. Dah cukup kuota!" Baru terdiam diorang. Ala... sumer pon dah macam adik-beradik aku. Suka hati korang la apa korang nak cakap. Aku tak kisah sangat. Dah mulut orang suka cakap macam tu.. Aku memang aktif, hidup ku agak bersosial. Tapi, tak de la yang terlalu melampau. Hanya sekadar membincangkan perkara2 yang berkaitan sahaja, of course sedikit gurau senda untuk mengelakkan tensen dan suasana yang dingin. Memang kalau nak diikutkan makan duduk semeja tu dah salah, tapi kitorang yang macam siblings ni dah tak braper nak kisah. Dalam masa yang sama, kitorang tetap peka dgn batasan dan adat pergaulan kami sebagai orang melayu yang beragama Islam (Uiks...Roha orang jawa!).

Hmmm... Buat yang dah bercouple, better inform. Kalau aku dah tau yang dia tu dah ada balak, takkan aku nak makan berdua-duaan dgn dia kot. Nak lebam bijik mata?!

Dari kiri: Dayah, Nad, Miera, Roha

Mahfuz at the back and Hilmi at the center

We are family

Our beloved society at matriculation center : MCHUSS

Web - Based Course Registration

Posted in
Sekarang ni sumer geng2 aku tengah sibuk dgn plan A, B dan C. Dalam lagi sejam, diorang akan register subjek yg diorang nak untuk sem depan. Aku pon ntah naper boleh sibuk join diorang skali. Tapi aku try la tolong Roha sikit-sikit. Dia ada kelas Poli petang ni. Diorang sumer ambik sbjk BI. Yang aku ni tak tau lagi bile. No matrik aku bukannye 053XXXX. May be tunggu sem 2 kot... Rata2 contact hour diorang adalah 18 - 22. Banyak tu... aku paling maksimum buat masa ni pon just 16.5. Tengokla macamane. May be aku akan add/drop lagi bile course registration ni dibuka pada sem depan.

Agaknye macamana dgn universiti lain? Kat sini nak add subject kena brebut-rebut. Website UIA menjadi tumpuan sumer mahasiswa UIA tak kira dari tahun pertama hingga ke tahun akhir. Sumer orang pon sibuk untuk belek-belek jadual lecturer mana yang available. Lepas dah siap diorang draft jadual diorang, sumer pon prepare untuk login ke page add/drop tu. Tepat pukul 5pm, page UIA akan jadi berat bila nak masuk. Tapi yang tak tahannye kitorang sumer bukannye online kat lab kitorang sendiri. Kitorang online kat Kuliyyah of Sciences (Budak Human Sciences online kat Sciences department... mestila ada yang tak puas hati!). Hmmm... aku nampak ada beberapa orang yang memandang kami dgn penuh curiga... Tau ke diorang yang kiter ni bukan budak Sciences? HOHOHO...

Apa pon good luck to all of you. Moga korang dapat subjek yang korang kehendaki. :)

Pening Kepala

Posted in

Petang tadi aku dah buat keputusan untuk berenti dari terus join BAKSIS. Dah lama dah aku nak brenti actually, tapi bila tengok muka akak tu (aku punya assistant), aku tau dia betul2 berharap yg aku akan stay sampai program tu habis. Tapi aku terpaksa stop jugak sebab aku rasa aku dah tak boleh nak bagi komitmen lagi. Lagipon, management program tu banyak yang tak terurus. Aku rasa aku tak berani nak tanggung risiko. Aku masih ada banyak benda lagi yg nak difokuskan. So...aku pon ber'sms' dgn dia untuk menyampaikan hajat yg aku dah lama nak luahkan tu, sebab klu face 2 face dgn akak tu memang aku tak sampai hati (She is no cute n hardworking!) Mula2 aku pusing2 dulu, cakap pasal keje2 yg perlu dia siapkan. Pastu baru aku cakap yg aku nak quit. Ntah aku tak ingat apa aku tulis, n dia just balas "OK..tq!" Pastu dia terus tak balas msg2 aku yang seterusnya... sedih siot... tu tandanye hati dia berkecai ke apa... terus diam... or aku yg pikir bukan2. Ish... tak kan nak kena mintak maaf pulak kot..

Malam tu pulak, aku ada meeting CENSERVE Family Day. Aku yang berposisikan seorang budak PC mengalami agak banyak masalah. Tapi sumer benda tu pon aku boleh handle, but certain masalah tu memerlukan usaha yang lebih untuk aku atasi. Bukan xboleh. Tapi malas siot... lps pegi male sport complex, kena pegi female sport complex pulak. Dah tu pulak, job scope lepas belum settle, kena tambah lagi dengan job scope baru. Ntah naper aku rasa macam blur giler jadi PC kali ni. Nak kata this is my first time, xjugak. Ntah la. Malam tu lps habis meeting kepala aku naik sakit n pening. Tapi aku cuba kawal perasaan aku supaya aku tak mudah naik marah bila job scope aku di tambah dan di tambah lagi. Masa meeting, aku dah lari fokus buat sementara waktu. Nasib baik aku bawak Mira kali ni untuk assist aku. Assistant aku yang kat dlm list committee tu ntah hilang ke mana. Mira memang baik hati dgn aku n pandai berkata2 untuk bagi kepala aku lebih selesa dan tak braper nak serabut. Hmmm... masa GOMA dulu pon dia banyak bantu aku. Aku rasa dia tu macam betul2 memahami aku. Cukup la. Jgn puji lebih2 nanti orang cakap macam2 pulak. Thanks to her a lot...

"Manusia dikurniakan kebolehan untuk terbang, tetapi mengapa memilih untuk merangkak sepanjang hayat..." - AR RUMI - Quoted by Mira...

Malaysia VS Myteam

Posted in
Arun Kumar (kiri) sedang mendapatkan bola...

Sedih betul aku bila mendengar refree gemuk tu tiup wisel lps habis second half. Sebelum game tamat, Fairuz Alias (dulu dia ni budak futsal, so dia main bola malam tu pon macam main futsal) memang serang giler2 kat kat tiang gol lawan. Tak silap aku tiga kali cubaan kot kat tiang gol tapi tak de rezeki daa... diorang tu cuai sangat... ada satu bola tu dah kena palang dah. Pon tak masuk jugak. Aku rasa si Fairuz tu mesti kena marah dek Sheeby. Ye la... dia tu bukannye striker... tapi aku paham... dah last2 minute... ketinggalan satu gol...

Myteam mendahului dgn 1 gol yang dihadiahkan oleh Arun Kumar (Dulu dia ni kerja kat hotel... pernah dijemput untuk join pasukan negeri dia. Aku tak ingat ar dia dok kat negeri mana...) Dia boleh kira best ar. Last2 dia injured. Dia diiringi sorakan dan tepukan gemuruh dari semua penonton. Best giler...

Antara kelemahan yg paling nyata aku nampak dalam pasukan Myteam ialah teamwork diorang kurang. Passing bola ntah apa2. Skill 2 dah ada.Dah la pemain2 Myteam badan sumer kecik2. Habis sumer injured. Kecewa jugak la. Jatuh sikit pon injured... Yang paling tak tahan, goal keeper Myteam, Amir Shariffudin. Dah la sepak bola stakat separuh padang je. Bila pemain kat bawah, baru dia sepak jauh2. Tangkap bola pon tak bersungguh. Bola first bukannye laju sangat. Tapi member aku criter (dia dok kat blakang gol Myteam masa 2 tu..) si Amir tergelincir masa sumbatan gol kedua dari pasukan kebangsaan Malaysia. Kalau Sheeby tak marah dia, aku tak puas hati.. cuai + kerek betol. Ala... Malaysia dapat 2 gol pon bukannye best sangat... dua2 gol pon hasil dari free kick. Ala...Myteam training 6 minggu je... Kalau Malaysia kalah dgn budak2 tu, malu siot...

Aku duduk kat area yang paling crowded dgn penyokong Myteam malam tu. Aku datang dgn Mahfuz n adik dia. Serious, Pasukan Malaysia kena Boo giler2 dari penonton yang majoriti jelas nyata menyokong Myteam. Asal muka pemain Malaysia kluar screen, asal kluar je muka coach Malaysia, habis sumer kena Boo... giler2 punya! Yang paling tak tahan masa kad merah dilayangkan kpd kedua2 pasukan. Masa ketua pasukan Myteam, Hasmizan Kamarodin kena kad merah, pergh...giler2 punya refree tu kena Boo... ala bukannya dia tolak si Zaquan tu (Ketua pasukan Malaysia) kuat sangat. Si Zaquan tu pulak kena kad kuning. Tak lama pas tu, penonton Boo makin kuat. Si Zaquan tu pulak kena kad merah (kad kuning kedua). Rasakan! Berani kau menganggu pasukan Myteam kami! Lps Myteam kena kad merah, Myteam tukarkan penyerangnye dgn pemain pertahanan. Sampai habis game Myteam tak de striker. (Arun dan Fairus bukan striker)

Aku xnak komen banyak pasal pasukan Malaysia. Yang paling jelas, FAM hantar pemain majoriti Bawah 20 Tahun, bersama 3 pemain senior. Kalau nak diikutkan, team Bawah 20 Tahun tu lagi hebat dari team senior. Corak permainan diorang berbeza dari team senior diorang. So...memang tamparan hebat kalau diorang masih kalah walaupon dah hantar best player diorang. Diorang memang banyak melakukan serangan sebab diorang buat formasi menyerang. Myteam pulak buat formasi pertahanan. Pertahanan Myteam memang dikira agak mantap. Braper banyak serangan Malaysia buat, tak gol2 jugak. Malaysia pon banyak lepaskan peluang keemasan... hmmm... tak de apa2 yang nak dibanggakan dgn 2 gol free kick...

Aku dengar Myteam akan dijadikan kelab bola kebangsaan Malaysia. Ala...macam Manchester United dan Barcelona... Hmmm... aku rasa setahun je... bagi budak2 Myteam fit sikit, train sikit, confirm boleh kalahkan pasukan kebangsaan Malaysia... Malaysia 2, Myteam 1.

Covering your Aurah...

Posted in

I suddenly found this few clips in youtube.com. Sesuai menarik untuk tontonan semua. Harapnya dapat beri sedikit keinsafan kpd mereka yang tak reti pakai tudung, or yang pakai tudung semata2 kerana ianya ada adat atau peraturan. Ubah la persepsi anda. Lelaki mahupun wanita. Tutup aurat bukan sekadar saja2. Ada sebab yang cukup kukuh kenapa Allah menyuruh kita menutup aurat! Fikir2kan...

Posted by MMU Student How I become Muslim

Misconceptions

Poem Entitled "I HATE IT!!"

Posted in

I HATE IT when people talk arrogantly to other people! At the same time, he/she has nothing to proud of!

I HATE IT when I have more that 1 meetings in a night!

I HATE IT when I must go meeting and let my assignment unfinished!

I HATE IT when people tend to blame everyone because of one person mistakes!

I HATE IT when people like to judge a book by its cover!

I HATE IT when people ask me to do that and that, at the same time he/she never do anything!

I HATE IT when I was rejected, but other people got that empty slot!

I HATE IT when each time I forgot what am I thinking or what am I doing just now!

I HATE IT when people can remember lot of stuffs and I just can remember less.

I HATE IT when people please me, especially if I have more or higher authority of something!

I HATE IT when people please me, because he/she is so damn lazy!

I HATE IT when I can't recognize people from a far!

I HATE IT when people talks very "poyo" about he/she one's ability! (bla..bla..bla..)

I HATE IT when people think that I'm very good (or bad) at something (or everything!)

I HATE IT when people mentioning about others mistakes, but he/she don't realize the own mistakes!

I'm not pointing to anyone, I'm just expressing my feel of hating towards all the experience that I gain from all the people that I met. There are so many things that I hate in my life, but we must remember that:

  • There is nothing perfect in this world,
  • If it is perfect, you still won't sure either it suits to you or not,
  • There must be good and bad, it can't be separated from any where, place or time. (except for all the religious and islamization stuffs)
  • Always prepare for the worse.
  • If you have negative impression to others, he/she may also feel the same way.
  • If you have positive impression to others, he/she may also feel the same way.
  • Everything comes from your own mind, so you are the one that allow your mind to think whether something is good or bad.

P/S: It is just good and relief to let everything go out from your mind. You should try it, especially you are under pressure. hmm.....

It's Going 2 Be A Very Tough Semester...

Posted in

I don't know what is actually in my mind right now. I suddenly remember few words that was adviced by Kak Sae'i one year ago at matriculation centre...

"Jai, I know you are a good student. Kau rajin dan kerja keras. tapi, aku takut kau akan abaikan diri kau sendiri dan pelajaran kau. Kalau ada 100 orang macam Jai kat matrik ni, semua benda pon boleh setel dengan mudah. But, sumtimes you should know the right time when you must say "NO" to few things. Ingat Jai... tolong, tolong jugak. tapi kita kena ingat jugak bahawa buat baik tu biarlah berpada-pada..."

That's why short semester is not a very good semester to be busy with all NCCAC stuffs. Although there are no upcoming grand events this semester, but I am very busy attending so much meeting almost every night, preparing so many grand events for the upcoming semester. Now, I'm actively involved in IPRMSA (BAKSIS: Trip To Chini), MRC (Educational Trip to China) and AKHI (CENSERVE: Humanitarian Week) and now I'm still pending whether I will be offered to join the CONVEST 06' or not. Again, Kak Sae'i's whisper came into my mind...

I have 2 assignments that must be submitted next week and I don't even start typing yet. In addition, my computer cannot be use. No money to repair it. Oo... God. Why I am SOOOOO lazy and bz this semester... Joining a program, a society... means become a part of them. And that means responsbility, trustworthness, reliable and hope to the other members. You can't put them in a lower priority just like that. But that's it. I cannot be at two or more places at the same time. I will choose to attend one of all the events if they are going to clash.

What do you think how the others feel if I can't attend their meetings? I was trusted by them, with all kinds of responsbility and job scopes. But all of you should remember, when the time is come, I will and must put all this co-curricular activity aside and focus on my assignments and study. But...did I dare to do that? I don't think so... It's very hard for me to let all of you down... Again, Kak Sae'i's whisper came to my mind...

Aktiviti Semester 3 bersama Barisan Rakan Seperjuangan Yang Kembali Bersatu.

Posted in
It feels so good to see all da faces dat I miss after 1 semester. Hehe... apa2 pon, aku satu semester lagi senior dari diorang (feels good say like this to them... :) Hmmm... let me list down their name one by one since we r not so many in da team... Muhfuz... Hilmi... Miera... Dayah... Nad... Roha... Farah... hiii.... All of them r my frens in McHUSS actually.... We are reunite again.

So... teka la apa aku buat... biasa la senior... kalau aku tak bercerita pasal jenis2 lecturer yg ada kat uia ni, aku ada jugak bwk diorang tour around the campus. Yang paling best, promote them to join the societies and clubs at this UIA. So... ramai la yang berminat nak join itu dan ini... Apa2 pon aku promote habis2an supaya diorang join kelab kesayangan aku... AKHI Project.

Dlm masa yang sama diorang jugak berminat nak join MRC...So... Insyaallah kiter akan sama2 berjuang... sebagai rakan seperjuangan...dan juga berjuang as an opponent... semua mahu maju.... but there will be only one that is the best among the best... Few of us joining the Gemilang... Saingan hebat AKHI. hee... dat's what i think... However, I still hope dat all of them change their mind and we will be together memajukan AKHI Project. AKHI baru saja mendapat nama yang harum... sebagai "Best society of 2005". Aku cukup berbangga. Tapi, bagi aku AKHI berada ditahap yang masih banyak lagi perlu diperbaiki. Especially....in its management. Abg. Mizi may be akan terus dikekalkan sebagai Head Project. Dah 2 tahun berturut2. Akan masuk tahun ke-3 (sebagai HP). It's OK. I trust him. We all trust him.

AKu pasti dgn kehadiran barisan kengkawan aku kat dlm AKHI, AKHI akan lebih cepat dan lebih kukuh maju kehadapan. Pengalaman kami dlm McHUSS cukup banyak mengajar kami. Hari tu aku singgah S-Dev. Terdengar satu perbualan.

"AKHI Project dapat best society? Bagus tu....ala... sekejap je tu. Nanti tahun 2006 society lain pulak yang dapat best society..."

Aku tak de komen...aku buat dek....tak nak interupt. tapi dlm hati aku.... nak je sound diorang that we (AKHI) are the best...and always be the best... (insyaallah...). I will make sure that this dream come true... and MRC ALI... it will be a good platform to me to be a skillful graduate. Mahallah ALi is well-known as the best mahallah for quite years... Insyallah aku akan teruskan tradisi ini. Kawan2 aku tu pon may be join MRC jugak. So...kitorang akan sama2 bersaing untuk menaikkan MRC masing2. Kebetulan kitorang ramai duduk kat mahallah yang berbeza.

So...All the best to everything... to AKHI... to MRC Ali... to Gemilang... to other competing MRCs... to other competing society at UIA who have a dream to be the next best society. And not forget... to myself and my beloved friends....

Ahmad Izham Omar

Posted in
This time, I not gonna share my story with all of you. This time I wanna share a story of a guy that inspired me to be hard working, creative... heh...dunno what to say about him actually. What I can say is... he just perfect to be my role model. I think many of you already recognize him. He now is a successful young man... 36 years old. I feel like wanna be in his shoes someday... Please read this if you pass by my blog. I just simply copy it from one of a website that contains his speech. Enjoy...
Assalamualaikum... This is where it all started. SMSS is where it all started. Di bumi SMSS ini lah saya mendapat inspirasi hidup saya. I am not saying this because I have to speak in front of all of you I am not saying this because the organizers have told me to "Izham tolong cakap bagus2 pasal SMSS and pasal macamana SMSS ni tolong Izham dalam kerjaya Izham sebab ni Homecoming Dinner". I am saying this because it is true. This is where it all started.

Hati saya sebenarnya memang berat nak buat ucapan ini. I've made hundreds of speeches: to the music industry, to the TV industry, to the legal industry, on TV, around the world, to students, tolecturers, to professors. But tonight saya rasa serba salah. I've been told that pada malam ini I must talk about "kejayaan" saya di dalam karier saya... and that makes me serba salah. Kalau siapa yang betul-betul kenal batch 86, diaorang tahu yang kitaorang ni sebenarnya tak suka menunjuk-nunjuk. Dan saya memang rasa tak sedap bila nak bercerita tentang diri saya. Ni yang saya belajar dulu kat SMSS "jangan eksyen".

And sampai sekarang saya ingat pesanan kawan2 saya tu, My friends in SMSS have kept me grounded, they have kept me humble... especially yang duduk kat situ. Tengok2 malam ni diaorang pulak yang eksyen. But the organizers, especially Kak Latifah, said "Izham, do it for SMSS. Do it for the students. Tell them what you have done. Maybe that willInspire them."

And I guess that's why I am here tonight. Not for the food. Not because of Homecoming. Not because of Kak Latifah. But because of you guys. So I hope what I am about to say, you will take it as something you can maybe learn from and maybe, in some way, can help you along your way. Maybe help you to be more confident about reaching for the impossible, to be more confident about your future, to be more confident about yourselves.

I hope you realize how much potential each and everyone of you have. And how SMSS can help you reach your potential. I hope you realize and appreciate what an amazing school SMSS can be. An amazing school, if only you know how to use it. I hope my story will help you.

This is my story.

Saya dikenali melalui syarikat rakaman Positive Tone, yang tujuannya untuk melahirkan artis2 yang memang lain dari yang lain, dan kini saya baru melancarkan stesen televisyen terbaru 8tv, juga yang menunjuk program yang lain daripada yang lain. Kedua2 usaha saya ini, alhamdulillah, telah mencapai kejayaan di mata orang ramai.

Now, before you guys think, "There's no way I can do that. It's already hard to learn about an industry. It's already hard to become an expert in one industry. It's going to be nearly impossible to become an innovator in one industry; what more TWO industries".

Before you guys think "Ah. That's tough. Let's play safe and just follow the crowd. Follow what people say. Don't be a hero. Abg Izam got lucky. He got support. Who are we? Let's just play safe".

I am telling you now. Your craziest dreams, your fantasies, your mission, IS possible. Whatever you have been dreaming about, nak jadi roket saintis ke, nak buat space station ke, nak jadi perdana menteri sekali pun.. IS possible.

And if you look around you, if you look really hard, you can find the key to your dreams right here in SMSS. Because I found my dreams in SMSS. I found the thing that started the whole thing, my music, in SMSS. That's why I said from the beginning. It all started here.

Saya tiba di tingkatan satu, Satu Usaha ya, (Hidup Perwira!) pada tahun 1982. (Colour lain tak best). Saya ditempatkan di dorm A05. Saya ni bolehlah dikategorikan dalam "budak-budak baik" sebab saya ni tak banyak cakap tapi kitaorang tak skema lah. For the old boys, skema tu sama lah dengan belia. Iwas a very small boy, very quiet tapi pernah kena penampar dengan Cikgu Sulong. Tak tau kenape dia jeles sangat.

Dari kecil lagi saya memang minat muzik. Anything to do with music. Pada tahun 1982 abang2 form 5 ada buat band. Ada gitar, ada drum, ada bass. Seronok..Tapi saya tak berani nak dekat. Zaman tu budak2 Form 5 semua memang ganaslah. Kalau junior2 kita ingat batch 86 ni ganas, batch 82 lagi ganas. Tapi saya memang minat nak masuk band tu. Saya nak main bass.

Sebenarnya tujuan utama saya nak masuk dalam band tu bukan apa; the main reason why I wanted to play music was simple: I wanted to impress the girls. Saya sekolah rendah semua lelaki, jadi bila masuk sekolah menengah dapat duduk sebelah awek, terus jadi tak betul. Menggelatar. Macam jakun. Disebabkan kekurangan pengalaman untuk menarik perhatian kaum hawa, maka saya membuat kesimpulan "hey, if I'm the bass player, the girls will be so impressed".

Jadi saya pun berharaplah dapat main dalam band tu bila saya Form 2 dan bukan freshie lagi. Tapi malangnya bila saya Form 2, Gurubesar yang baru masuk dan telah mengharamkan kugiran atau pun band tu. Jadi tak dapatlah saya pegang bass tu sebab saya rasa semuanya dibuang atau dibakar.

So I did the next best thing. I turned to the school piano yang buruk tu. Ya, dulu pun buruk jugak. Saya tau saya boleh main sikit2 piano ni. Tapi dalam keghairahan saya untuk mendapat perhatian from the girls, saya betul2 practice piano ni. Masa prep, masa main sukan, masa weekend, masa ada kelas, I keep going back to the piano. Everytime the girls walk by, ceh, I will play as best that I can.

Disebabkan selalu sangat practice, I got pretty good at it lah. Ada satu hari tu, saya dapat macam mesej muzik dan rahsia muzik tu (dari jin muzik kot). Tu hah, kat piano buruk kat dewan tu, kat situlah saya mendapat ilham muzik ni. Kononnya dah terer lah tu.

Fuh, lagilah saya buang tebiat. Saya start main piano untuk apa jenis function, orang jemput ke tak jemput. And tiba2 saya dapat beberapa kakak angkat. "oooh best lah adek main piano" terangkat saya. Terangkat sampai dapat kakak angkat. Tapi malangnya, tujuan utama saya untuk mencari awek masih tak kesampaian. Awek masih tak datang. Kakak angkat pulak yang datang. Salah skrip. I guess the girls were looking for more macho people. That's why orang macho macam Zalizan, macam Maryus, banyak girlfriend. Saya pulak dapat kakak angkat.

I tell you this story because of a very important lesson. It was a fun story but what a lesson: Dedikasi, komitmen, visi dan wawasan, dengan satu misi: to impress the girls; made me work hard, so hard, that I became really good on it. Saya rasa ini boleh apply kat apa2 bidang pun, tak semestinya muzik. If we work on something really hard, suddenly you become very very good at it.

Masa Form 2 tu lah yang the music really flowed. Saya mengambil kelas flute. Saya memasuki pancaragam dan bermain trumpet. Masa tu saya pun dalam pengakap dan ketua pengakap memang bengang dengan saya sebab saya masuk pancaragam jugak. Mana boleh. Jadi saya tak pernahlah pandai dalam bidang pengakapan ini. Buat khemah pun roboh. Masa buat ujian Pengembara, kitaorang naik teksi. Tanya Abg Yunis tu, dia pun naik teksi jugak. Tapi dapat jugak batch pengembara.

Dalam pancaragam, saya main trumpet tak lama. Sebab rakan2 batch 86, especially kawan2 saya kat dua usaha tu, Bulat, Yunis, Rosdeen, Azlin diaorang ejek saya kat kelas, katanya semua orang yang main trumpet ni.... macamana nak cakap ni..., semua yang main trumpet ni… akan menjadi lanjut. Lanjut macamana, you all tekalah. Saya tak boleh cakap, nanti ustaz marah. Tiba2, nickname saya jadi Lanjut. Saya pun bengang lah. Saya pun tukar dan belajar main saxophone: alto dan juga tenor. Ingatkan diaorang tak panggil lanjut lah lepas tu. Hmmm.tak jugak. Apa2 instrumen baru yang saya pick up sebab nak try nak elakkan nickname yang kurang ajar tu tak berkesan. Form 3 saya start main gitar. Lanjut jugak dipanggil. Nama Lanjut tu berkekalan... SAMPAI HARI INI.

Tapi saya ingin berterimakasihlah kepada kawan2 saya yang tak senonoh tu, terutama Azlin dan Bulat. Kalau tak pasal ejekan diaorang, saya mesti tak pick up saxaphone, gitar, flute, dan bermacam lagi alat muzik untuk mengelakkan diri saya dari digelar lanjut seumur hidup.

Beri tepukan kepada Bulat!

Saya tak banyak nak cerita pasal dalam kelas sebab saya kat sekolah sebenarnya malas belajar. Bukan apa, saya tak minat sangat subjek2 kat sekolah. Saya tak suka bedah katak, potong lipas, buat ash-tray. Yang saya paling suka ialah Geografi tu pun sebab saya suka tengok map. Sesiapa librarian sekarang: Ada buku pasal Hawaii kat library tu yang takde map Hawaii. Map tu kat rumah saya. Terimakasih. Jangan marah.

Tapi ni tak bermakna saya tak belajar apa2 di SMSS. Memang banyak yang saya belajar daripada cikgu. Dan banyak jugak yang saya belajar di luar kelas. Apa yang saya belajar di SMSS, yang paling berharga saya rasa, is 'experimentation and independence and creativity".

Saya tak belajar ni kat kelas. Mana ada kelas 'experimentation and independence and creativity" Saya belajar ni kat luar kelas. You see, Batch 86 is known to be one of the most notorious batches. Just ask batch 87, 88, 89, 90. In fact we were so bad, you can also ask batch 85. Even they were scared of us. Daredevils, crazy guys, break boundaries, creative in naughty ways, naughty in creative ways. If there was a way to break a rule without getting caught, Batch 86 is the most creative.

Kalau ada apa2 yang boleh membuat cikgu2 jadi pening, batch 86 paling kreatif. But don't think that I was such a good boy. Dengan persepsi cikgu dan semua orang bahawa Ahmad Izham Omar ni budak baik, I manage to get away with a LOT of naughty things. I guess I cannot explain too much or I get into trouble but here's a little tip to the teachers and pengawas: budak2 yang perlu diberi perhatian ialah bukan mereka yang nakal tapi mereka yang nampak baik.

Whatever it is, Batch 86, these friends of mine, taught to me to explore, to be creative, to go beyond what is accepted and what is normal. Because they were abnormal. I learnt not to be scared. To be independent. To be crazy but to be smart about it. And at the same time "jangan eksyen bro": To be humble. 70% of what I learnt in SMSS I learnt out of the class. The friends you make, the things you do, the way you handle people; from the teachers, the pak guard, the lady in the dewan makan, the girl that you like from a far, the boy you like from afar: all these things teach you about life. All these things are so useful when you start your real life, when you start work. There's so much to learn and the lessons are all around you.

Jadi, with the lessons I learnt from SMSS, dengan penuh konfiden saya beritahu pihak JPA to sponsor me to study music dan music business di US. JPA said OK. Kita tolong kamu. Nah, scholarship study law in the UK. Pada masa tu, mana ada agensi nak sponsor music. Sponsor law, medicine, accountancy, business, engineering semua boleh. Music, sorry brother. Tak penting dalam membina Malaysia. Iye ke?

Pernah pegawai kerajaan beritahu saya "Masyaallah, takde kerja lain ke?" But Batch 86 taught me to be strong. Saya percaya music is an industry, macam industry lain. Medicine ke, software ke, music is also an industry and a very powerful industry. And kalau takde orang nak masuk industri tu, sebab tak digalakkan oleh kerajaan dan juga tak diberi sokongan financial, maksudnya lagi banyak peluang saya in the music industry.

Saya pun beritahu ibubapa saya, saya nak tolak scholarship law JPA tu dan saya nak belajar penerbitan muzik di Berklee College of Music di Boston.

Mak saya hampir pengsan. Yelah, bukannya murah nak pergi Amerika sendiri. But they believed in me. They said "Izam, go for it. Kalau you nak jadi tukang sapu sampah pun, do what your heart tells you, but be the BESTtukangsapu sampah in the world".

Alhamdulillah, my parents believed in my mission but it was tough, masa tu recession, my parents dua2 entrepreneur, bisnes sendiri, jadi duit memang tak banyak. But the two of them kumpul all the money they can get, jual kereta, mortgage the house and sent me to the US to pursue my dream. I am thankful for that.

But I had to work for extra money, Boston tu mahal. Saya bekerja di sekolah, saya bermain muzik di mana2 untuk mendapatkan wang, saya pernah bermain di majlis2 perkahwinan orang Vietnam, semualah saya dah cuba. It was tough. But I was very happy - cos I loved it. I experienced everything: Underground gigs, rave clubs, I absorbed as many things as possible and became friends with as many different kinds of people as possible.

Alhamdulillah, I graduated with flying colours dan sijil saya dianugerahkan kepada saya sendiri dari Phil Collins dan juga Sting.

After Berklee, I got an MBA, Masters in Business Administration, from Suffolk University in Boston. That was fun. I had friends from Japan, The Dominican Republic, the US, India, etc. I even went to Barcelona to study. Saya balik ke Malaysia pada tahun 1994 dan menubuhkan syarikat Positive Tone.

I was 24 years old. Positive Tone tujuan dia is to produce artist and albums that nobody else was doing. Ni typical Batch 86 punya thinking. Suatu hari tu saya terdapat demo dari sekumpulan budak remaja. Saya suka demo tu sebab ia mengingatkan saya masa saya bekerja di punk record label di US. Saya mainkan lagu2 demo mereka tu to all the industry people. Semuaorang tak suka.

"Mana boleh buat album macam ni, mana ada market. Kalau nak buat album, kena panggil M Nasir, Saari Amri buat lagu, kena carik artis cantik2. Mana boleh budak2 ni buat album. Diaorang baru umur 16 tahun. Lagu Inggeris pulak tu. Tak boleh jual".

Tapi saya tak setuju. So, in December 1994, saya pun terbitkan album kumpulan budak remaja ni. Alhamdulillah, album tersebut menjual lebih 75,000 unit, mencapai triple platinum. Dan bermulalah karier kumpulan OAG.

Dari itu Positive Tone terus berjaya, menerbitkan album Poetic Ammo, Innuendo (yang mendapat 6 anugerah AIM - suatu rekod), Ferhad, Too Phat, VE, Ruffedge, dan ramai lagi.

Positive Tone memperkenalkan banyak jenis muzik ke Malaysia: alternatif, hip-hop, R&B, dance. Saya bergiat cergas dalam industri muzik, memegang beberapa jawatan dalam industri, memenangi beberapa anugerah AIM, menjadi Pengerusi Jawatankuasa AIM, mengajar di universiti, menulis dan menggubah lagu untuk pelbagai artis.

Positive Tone mendapat perhatian dari beberapa syarikat gergasi dan pada tahun 1998, saya menjual Positive Tone kepada EMI. I was 28 then. Saya pun bekerja untuk EMI untuk manage Positive Tone, syarikat saya sendiri. Saya juga manage EMI artists termasuklah Sharifah Aini, Ziana Zain, Jee, KRU, Amuk. Saya juga kesempatan menerbitkan lagu untuk Siti Nurhaliza.

Saya juga dijemput ke Eropah untuk menulis lagu untuk artis2 EMI di Eropah. I think I have done so much in the music industry in Asia and Europe and other industries was noticing.

Pada tahun 2003, saya dijemput untuk melancarkan stesen TV baru yang lain dari yang lain. Saya tanya org2 yang berkenaan, kenapa saya dipilih untuk menerajui projek stesen TV baru ni? Jawab diaorang: Because you have the creativity and you dare to explore and break boundaries. These things I learnt in SMSS!

What I did in Positive Tone, they want me to do with the new TV station; 8tv. They saw me as an innovator in the music industry and they wanted me to become an innovator in the TV industry too. And for the last 6 months, funnily enough, everybody seems to think so. With 8tv, I combine technology and content to create something new for Malaysia and to help Malaysians compete in the world stage! And right now I am in charge of Malaysian Idol.

Recently too, I've been invited by the Ministry of Science & Technology to be a judge on their Malaysian Creativity Awards. I've also been recognised by the Asian Business Forum in Korea as a New Asian Leader. New Asian Leader? Kelakar betul.

All I did all the while was to apply what I learnt in SMSS. Creativity and exploration. Thanks to my buddies. Thanks to the teachers. Thanks to SMSS, now I have the influence to bring Malaysian creativity to a global level. And I think there's so much more to do and discover.

Apa-apa kejayaan yang telah saya nikmati setakat ini memang senang untuk dianalisa:

1) I love what I do: You have to love what you do. AND You have to know what you love. And it's quite simple. What gets you out of bed? What makes you excited? Listen to your heart. If you don't know what makes you excited, go out there and try everything until you find out and do it fast. Before you get out of SMSS. A lot of people I meet, in their 30s and even 40s STILL don't know what they want to do with their lives. A lot of people tell me that their goal in life is to make money. I always ask them; so what are you going to do with money? Money is just a means for you to go somewhere. Where are you going to go? What is your goal? Only you can tell yourself what your goal is. For me, my goal is to always find new ways of doing things, to always break new ground, to always innovate.

2) And when you know what you love to do, when you know what your goal is: go do it 100%. Do it day and night. Don't be afraid to experiment and to explore. If you love what you do, you will become very good at it. One day you might even discover the magic behind what it is you do. Don't listen to other people. Listen to yourself. Have faith in yourself.

3) I keep my feet firmly grounded and my head on straight. And it all started here. Right here in SMSS. And if I can all these things, if I could start a record company, bring something new to Malaysia, sell the record company, start a TV station, if I can do it, you definitely can. Because you know why? We come from the same place. We come from SMSS. If you think you can't and if nothing else inspires you and you don't know what your mission in life is, remember, do it for the girls.

Thank you.

Name: Ahmad Izham Omar

Music instruments played: Piano & other keys, guitar (a bit), saxophone, flute recorder,harmonica, ukelele, haaahaaahaaahahaaaa.

Achievements: AIM '98 for Best Arranger + 5 other AIM awards for Innuendo...also S.U.D.

Influences: Beatles, Billy Joel, Sting, Prince, Oscar Peterson, Bill Evans, my mum, my dad, my wife.

Ideas or philosophies or any messages: Be all that you can be.