My Online Readings Follow me on Facebook Follow me on Linkedin Back to Home Follow me on Twitter

Around Da Corner...

Posted in
Two days before I had a hard time preparing (da final touch) for my final exams. My exam schedule was quite tight although it's just 3 papers. On Saturday I had my Intro 2 Mass Comm. I struggled for it since 5 days before the exam. It's because I just decided that I gonna majoring in Mass Comm. At that time, it was to late where my career mark was very low. I can't even figure it out how I gonna get B+ for the subject. So, dats what I do... studying hard enough to make sure that I will got B+ in Intro 2 Mass Comm. After the paper end, I'm felt relieved 4 a while. I did my best. :) At the evening, I took a rest for a while... very tired...

That was before I started to think dat I have another 2 papers at da following day. At that night, it was so horrible and so difficult to me. I don't know what to be read and to be studied, because I never prepared for da subject. It was Intro 2 History and BM Lanjutan. I manage to finish BM at that night and I did it. That after I was encouraged by few friends and "sisters" not to give up easily and keep studying. Thanks to all of them. Hmm... 1 night study for 2 exams at the following day... bagus sangat la tu... Sadly, I didn't had enough time to prepare for History. I was damn tired! I slept early... around 1 o'clock am...

The BM paper at that morning was not very hard... for a 1 night reading! Many parts that I read that night was included. After finish, I started to think what I'm gonna wrote and fry in History exam.... so... there it goes at that evening... an essay of History: From Huzaifah's Point of View. :p

Annual Vision Award 2006

Posted in

OK!... hari ni aku nak crite lagi satu event yang aku participate for rector's retirement. Nama event ni seperti yang tertera di atas. The following details are:

Date : 4 March 2006 Time : 8.00pm - 12.00am Venue : Main Hall, CAC, IIUM Organisers : MRC Ali, in collaboration with MRC Ameenah

Aku start sibuk dgn event ni sebaik sahaja habis event yg lepas (organized by STADD). Kali ni aku jadi committee Prep n Tech (Prep n Tech lagi...). Nak buat camner, tenaga lelaki lebih diperlukan dalam Prep n tech. Mula2 tu aku tak dela nak interested sangat bila dioffer oleh si Hakim utk jadi sub-comm dia. But when it comes to stage decorating n PA system (konsert setting maa...) aku dah jadik interested. Tambah2 lagi diorang pon buat dinner jugak. tak tahan... Skali lagi aku offer kat "member" aku tu samada dia nak aku tapaukan kat dia ke atau tak. Macam biasa... dia terus setuju. Sanggup datang CAC dari kolej.

Oleh kerana hampir setiap hari CAC was occupied by many other events, kitorang cume boleh start gerak decorate stage pada pagi hari kejadian. However, the night before kitorang still sempat angkat platform and design stage sedikit sebanyak. Bolehla setakat dapat ambik gambaran macamana rupa stage tu bila siap. Aku tak dapat lama kat CAC mlm tu sebab aku ada lagi meeting penting yg perlu aku hadir. Ntah macamana ntah aku pulak yg kena buat modul untuk darjah 5 & 6 Mahir.

Malam tu (3rd March 2006) aku lebih bersama AKHI sekeluarga. Group 1 buat diorang punya final touch diikuti oleh pembentangan modul mengikut kumpulan (founded by me! Sure with help from respective trainers...). Modul aku ok aje, but aku tak rasa mcm modul tu best sangat sebab aku buat "last minutes". Komen Abg Najib, "Klu aku tak consider ko buat modul ni sampai 4 pagi, aku cakap tak best awal-awal lagi." Tak pe... aku terima dgn positif... dia tu pon bukannye reti buat modul sangat (Jgn marah...). Lsp habis meeting tu, ada sedikit discussion dgn Abg Roy n da geng. Sampai mahallah... sembang dgn Wan kejap... pastu... pegi tolong buat replika trophy award (gempak...)... solat... pastu aku pon tdo... preparing myself to face a long, though day tomorrow...

At the morning (4 March 2006), aku bertolak ke CAC. Tak de orang lagi... Meja bulat and kerusi for dinner dah elok terpasang... dlm pukul 11am, aku nampak kelibat pasangan MC and Yad. Aku xde gang... lepak dgn diorang dulu. Muka MC yg sister tu familiar je... ntah kat mana aku pernah nampak aku pon tak ingat. By the way, Yad kata aku terlampau banyak bertanya. Adala dia kata mcm2 lagi. Aku terasa sikit. Sensitif la katakan... Dah aku tak tau... aku tanyala... dia tu kan stage manager. Nanti tak tanya, tak tau pulak. Kang aku tak tau, nanti salahkan Prep n Tech pulak. "Opps...No offense..." that was his@her trademark.

Aku tunggu lama sikit, baru nampak kelibat Hakim... nak marah sebab lambat, aku ni sape... just a sub-comm. Dia tu MRC. So... biar ajela... Klu sub-committee aku, dah lama aku sound. Kitorang terus gerak decorate stage dgn limited committee yg ada. Keadaan makin "meriah" dgn kehadiran MRC Ameenah n da geng. Dalam pukul 2.30pm, baru Abg2 ROVAS and da geng sampai... lambat betul. Tu pon sebab aku kenal sorang Abg. ROVAS yg in charge. Nasib baik kitorang Prep n Tech tak dimarah2 oleh geng2 PC n si Yad tu. Diorang pon terus pasang setting PA system yang aku kata konsert setting tu (2 TV Plasma, 13 Mikrofon, 2 laptop, mixer dan banyak lagi). Aku dan bebudak prep n tech yg lain (ntah ke mana bebudak Prep n tech yg ramai pagi tadi...) tolong diorang setting PA system. Dalam pukul 4pm lebih baru start rehearsal...

Nak dipendekkan cerita, rehearsal habis pukul 7.30pm. Event start pukul 8pm. Aku rushing giler2...nak cari baju melayu satu set lagi...

Event start dlm pukul 9pm. Agak lewat sebab tunggu rector datang. PA system, OK! Lights, OK! MCs, OK! Bebudak dikir barat yg akan buat first show pon dah OK! So... the event start... Annnouncing the arrival of.... Mula-mula start majlis, something wrong with the screen kat projektor dgn TV plasma. Chuak kejap... pastu ok aje... The event just going well i think, except kitorang yang kat blakang stage (termasuk dgn Abg2 ROVAS) ni menglabah habis dgn nak kasi timing visual n audio tepat dgn ucapan MC. First experience main dgn majlis yang macam ni... Abg. Zamri pon kata mcm tu... (macam majlis2 besar penyampaian award yang slalu ditayang kat TV tu...)

Ada la persembahan yang over sikit daripada performers... walaupun start lambat, performance merapu, tapi PC pandai handle flow majlis. Majlis tamat pada pukul 11pm, walaupun dalam tentative majlis akan habis pd pukul 12am. Tahniah untuk itu. Sebagai seorang yg ada experience, saya nampak kekurangan tu memang ada. Tapi, oleh kerana diorang pandai handle flow majlis, things was just great... Ada certain performance tu, suara dia tak kluar... tak tau knape... bagi saya, sth wrong with the mic that he used. Klu kitorang kuat kan lagi mic dia, speaker yg besar tu akan berdengung sampai sakit telinga orang2 yg mendengarnye...

Aku nak criter sikit pasal MC yg aku kata muka dia familiar tu... rupanya dia tu school mate aku masa darjah 1-3. Naik angin dia sebab aku langsung tak ingat nama dia, sedangkan dia ingat nama aku. Ya Allah... mana la aku nak ingat nama kau... dah....... 10 tahun kot aku tak bertegur dgn kau... Sorry la ye... i already can recall ur name now.... she was cute... hope to keep in touch with her...

Esok paginye, pukul 1.30pm baru aku sedar. BTN terlepas... Mentoring pon terlepas... aku tak kisah... badan belum habis letih lagi... tido lagi best. zzzz.....

Rector's Retirement... (I never had a chance to know him...)

Posted in
Assalamualaiakum... Dah lama tak post blog dalam bahasa Melayu. So... sorry to those who can't understand Malay language. I'm goin' in Malay this time... Sebenarnye... aku ingat nak teruskan blog ni dalam bahasa melayu pada mulanya. tapi bila fikir balik, aku ni blajar kat uia... apa kata aku ambik masa yang ada kat sini untuk improve aku punya english dari semasa ke semasa. betul? any comments? OK! tapi bende yang aku nak crite kat sini ialah pasal rector UIA - Kamal Hasan - akan bersara tak lama lagi. So... banyak la pihak-pihak tertentu yang mengadakan majlis untuk persaraaannya. Aku agak bertuah (bertuah??) pada akhir2 ni sebab aku telah berpeluang untuk involve dlm 2 events tributed to rector. Firstly yang di organize oleh STADD. Tapi aku just jadi performer. So... not actively being a committee. Akhir2 ni jugak aku tak de terikat dgn mana2 aktiviti pelajaran. Sumer dah settle... tapi minggu depan ada balik - 1 assignment and 2 qiuzes 2 go... - Aku tak ingat apa nama event ni sebab panjang sangat.

Aku dan 11 orang yang lain akan perform silat pada hari tersebut:

Date : 28 - 2 - 2006 Time : 5.30pm - 9.00pm Venue : Main Hall CAC, IIUM

Kami diminta untuk training selama 7 hari shj. Hari yg kelapan, the show was on. Mlm tu ada dinner. Agak grand... However, only staffs that actively involved in Co-co was invited. Hai.... bile cakap pasal dinner... caterer import dari luar... buat buffet lagi... aku pon tapau giler2 arr... siap offer and tapau kat "kawan" lagi. Dia on semangat jugak. Sanggup naik motor dari kolej dtg ke CAC nak makan free punya pasal.

7 hari intensive training... Memang kitorang sumer letih giler. Badan sampai sakit2... tari silat la katakan... Dlm tempoh tu, aku banyak miss meeting. Meeting AKHI... Meeting MRC... Walaupon sakit-sakit badan dan sbgnya, kitorang rasa berbaloi sebab diorang menjanjikan kitorang macam2. Nak tau apa diorang reward kat kitorg? RM150 + Tak payah ambik skill class (Tari also considered skills) + Makan minum free sepanjang tempoh latihan + sijil daripada STADD. OKla tu... banyak...

However, we didn't perform very well that night. 7 hari je training... mana cukup maa... Overall, the event was fine... it started late evening - ada majlis khatam Al-Quran, majlis penyampaian award... - Mereka yg dijemput terdiri drp best students, staff CCAC, S-DEV dan mereka yang banyak menyumbang menaikkan nama UIAM. Lepas kitorang perform, kitorang terus pegi makan kat bawah - ada meja khas untuk kitorang. hmm... habis kitong sapu dan tapau makanan... Lepas habis makan minum sumer, aku pegi jumpa "kawan" aku n bagi makanan yg aku tapau kan untuk dia. Lps sembang2, aku pon blah.... sempat terserempak dgn Abg Mizi kat HS cafe.... nasib baik aku dah kenyang. Klu tak, aku dah suro dia belanja aku makan...