My Online Readings Follow me on Facebook Follow me on Linkedin Back to Home Follow me on Twitter

It's Finally Over, "A Day with PR 2009"

Posted in

Sekarang dah kurang busy. mari ambil peluang ini untuk update blog.

Before ADwPR 09

2 minggu aku yg sebelum ini adalah minggu2 yang paling sibuk. Tak lupa juga 1 minggu sebelum cuti raya. I got presentations almost every two days and several datelines to meet. Belum masuk task aku as a Special Task committee - Multimedia presentation, prepare excuse letter, parking lot reservation, prepare tag, souvenirs, souvenirs giving, prepare kit for participants, prepare program books, find photographers, registration table. Thanks sangat2 to Pub n Pro to take in charge of the registration and thanks sangat2 gak to Sponsorship bureau sebab partially take in charge of the souvenirs. Kawan2 yang melihat to-do-list aku berasa pelik:

"Er.. Jai, knaper kau kena buat multimedia dgn excuse letter wei? pelik dowh. Bnyk sgt ke task Secretary and Prep&Tech sampai ko kena buat kerja diorang?"

Bile buat checklist ape yang dah buat dan yang belum buat, Ta Daa... sampai 2 pages to-do-list aku.Tak cukup tidur aku jadinye. Ini of course dah jadi benda biasa bagi kebanyakan students. Ape yang membezakannya ialah berapa hari yang aku tak cukup tido tu dan kemampuan diri aku.

Setiap kali aku tengok to-do-list aku, aku rasa susah nak bernafas. 2 pages of to-do-list, and the program are just around the corner - this is too much for me. Beyond my capability. I can't do this all by myself. Doa2 harian aku mula penuh dgn doa2 untuk mencari kekuatan untuk melakukan semua ini.

"Ya Allah, aku sabar dgn apa jua cabaran dan dugaan Kau berikan kepada aku, dan aku tak kan menyesal atau menyalahkan sesiapa. Aku redha dgn semua ini kerana aku tahu Kau telah menyediakan sesuatu yang lebih baik untuk aku kelak. Apa yang aku mahu, Kau berikan aku kekuatan and permudahkan juga semua urusanku. Amin..."

Kisah Tag

Tag adalah kerja yang aku buat all-out sebelum cuti raya sampai tak tido malam. Ape yang mencabar disini ialah semua committee members are paying RM10 for each tag. sebab diorg nak material keras. fuyyoh. Msg yang sampai kpd aku ialah, "kau kena buat yang tag yang terbaik untuk diorang nih!" Serious weh. aku dah lama gile tak design tag. And ini pertama kali aku conduct photography session. So jawabnye, ramai la yang tak berpuas hari dgn kualiti gambar diorang. Ade yang cakap nampak lebih tembam, lebih gelap, lebih cerah, ade yang complaint nampak lebih cantik pon ade. Aku yg amatur bab2 fotography and buat tag ni tak dapat nak technically detect apakah punca masalah sumer ini. Kalau ade orang pakar sudi nak tengok tag2 aku dan bagi pendapat, silakan ye. Kalau tak aku tak belajar ape2 yang baru dalam aktiviti buat tag kali ini.

Yang ni Emilia menjadi saksi. The final part yang aku buat dlm tag tu ialah cover belakang tag. aku tulis phone number sumer head committee. Masa tu dah pukul 12am. Mata dah ngantok. Emi pon dok menunggu dgn tabah tag aku sehingga siap di HS Cafe. Tengah2 taip nama sumer komiti - dah siap taip n design dah pon. Tibe2 semuanye hilang. Dari A sampai Z. Ya ampoooon.... Terus aku jadi segar. Ape aku da tekan? Adoi. Last2, aku suro Emi baca sumer nama komiti dan phone number, aku taip laju2. So akibatnye page belakang jadi hentam keromo. Capitalize dan yang tak capital habis campur adok. Maaf ye kawan2. huhu.

Kisah souvenir

Aku beli souvenir sedikit demi sedikit. takut nanti kang ade terlebih beli. banyak duit aku dan komiti aku habis nak beli souvenir untuk VIP n speakers. Alhamdulillah. ramai yang tolong aku urusakan hal souvenir time last2 minute. Kesimpulan aku: Kita kena jadi realistik. kena tahu kemampuan kita. Kalau kita dah tak sempat, tandanya itu diluar kemampuan kita lah tu. Dan kita jugak tak boleh untuk berada di dua tempat pada satu masa yang sama. Don't keep it to yourself. Mintak tolong orang lain yang free. So disini aku bagi special thanks to Yana (My PM) dan sponsorship bureau yang sudi hulurkan bantuan uruskan hal souvenir.

Aku rasa aku dan komiti aku dah over budget beli souvenir. total up, kitorang dah habiskan RM200 just for souvenirs. Ya Allah. Dapat claim ke tak nanti. Kesian kat salah sorang subcomm aku. at least kalau dah dapat claimkan budget untuk dia dulu pon, aku dah sangat bersyukur. Yang aku kecewa kat sini ialah at the end of the program. Aku dapati ada pulak souvenir yang lebih. Ya Allah sedihnya aku tengok souvenir tu. 2 souvenir tu total cost RM60. Nanti dapat diclaim ke tak tu?

Kisah program book & backdrop

Alhamdulillah. program book aku memuaskan ramai pihak. Sangat2 berterima kasih kepada semua yang buat grammar check. Yana. Sir Aznan. Mira. Brape banyak kali buat grammar check and editing. Sentiasa ada silap. Itu aku anggap sebagai kelemahan diri aku. Grammar check yang terakhir dilakukan pada waktu maghrib by Mira. Huhu. Ni part yang best nie. Dari siang buat grammar check tak de pon yang perasan aku tulis tarikh salah kat program book tu - 13 August. Padahal program 8 Oktober. nasib baik la aku suruh adik aku buat final check dgn Mira malam tu, walaupon Sir Aznan dan Yana dah lepaskan program book tu. (Masa tu aku kat luar tgh beli hadiah untuk rector. Aku mintak adik aku - which is one of the committee members to handle the grammar checking) So aku rasa mira atau adik aku la yang betul kan tarikh tu pakai fotoshop (bukan aku sebab aku ade urusan lain ketika itu - membeli hadiah untuk rector)

From one issue to another (How fool of me)

Next day on the morning, aku terlintas untuk tukar desktop wallpaper laptop yang akan digunakan sepanjang program ADwPR 09. Sebab current wallpaper time tu ntah ape2. So aku tak de pulak design any specific wallpaper untuk hari tu. Aku pon dengan la la la nye ambik je cover page program book (seperti gambar diatas) yang ADE KESILAPAN PADA TARIKH (13 AUGUST 09) UNTUK DIJADIKAN WALLPAPER PADA HARI PROGRAM 8 OCTOBER TU. Aku langsung tak sedar tarikh wallpaper tu salah. Aku telah diinform pada malamnye. But it was very lightly informed until aku betul2 terlupa tentang isu tarikh silap itu. Damn how stupid I am. If kalau korang tanya what will be the main reason of my recklessness, aku rasa kerana aku terlalu letih ketika mendesign program book tu. Malam sebelum tu pon aku dgn adik aku tak tidur buat program book. (which is aku dah tak ingat dah bila kali terakhir aku dapat appropriate sleep)

Aku harap semua pihak dapat memaafkan aku. Ntah la ape komen Dr.Norbaiduri bile baca backdrop tu. Takut gile aku nak jumpa dia for the next time. Tu belum lagi Rector dan Shameem Abd Jalil. Kesian committee2 ADwPR 08 yg berkerja keras untuk lihat Opening ceremony ADwPR 09 berjalan lancar. Kesian Sir Aznan dgn Yana yang tengah duduk sebelah rector time tu. Ape la agaknye perasaan diorang. Oleh itu aku ingin melakukan public apology di sini kepada semua yang telah terlibat dalam program ADwPR 09. I will pay more attention on this issue in the future.

Some task left

Ok. Some task left. Certificate, excuse letter, (again, why me doing the excuse letter? secretary is so busy or what?) and to conduct a post-morterm. I will try my best to finish everyting by next week.

Thanks for reading. Dah lama aku tak buat entry panjang2.

10 comments:

nasrina othman said...

I want to express my sincere appreciation for your hard work before and after the program. I really satisfied with your work n without all of committee members effort especially you, this program will not come into reality.

Sincere apology also for anything that might makes your life so hectic.em, for the excuse letter n multimedia, i seriously don't know that it wasn't your task.You probably still got the time to delegate this task to those who are responsible.

For the tag issue, i think, it wasn't big deal. it was only small mistake but 'll not affect others.so don't worry about that.

Souvenir issue. Actually,the total number for souvenir is 14.because hanni wasn't come, by right it should left 1 only. Suddenly, i don't know where's on the earth the souvenir left,2..still wondering until now.

Overall,
I want to express my warmth appreciation to you, mira n usamah who work really hard to ensure the success of this program. InsyaAllah, about the claimed money, we'll try to allocate it fairly so that all of the bureau will get back their money. Sorry for any shortcomings and alhamdulillah, everything is over.

Jai said...

about my task, it's okay Yana. I don't mind at all having extra task. lagipon, kalau bukan aku, nak harap kat sape lagi kan? Dah la budak laki dalam kelas kiter ciput je. sebab tu aku tak pernah complain pasal task yg aku dapat. I'm doing it sincerely and willngly. lagipon may be job scope tu dah digunakan dalam Practicum class sejak berzaman kot. Aku tau kau cume ikot je previous practicum class nye job scope sbijik2. haha...

tag - aku tau. benda kecik je trabur capitalize letter kat blah belakang. just nak share my stories with my readers je. hehe..

p/s: but still they r paying it for rm10. huhu

To yana, aku impressed kau berjaya jadi program manager program ni sampai habis. Aku teringat satu text message yg kau ade bagi kat aku dulu saying that you cant take the pressure n ask either me or mira to take the lead. haha.. alhamdulillah ianya tak terjadi begitu.

You can be a better PM, you just lack of experience. that's all. i know you can do it. coz i believe there are non others in the class has the passion like you. First of all, that great passion is the most important. the others can come later. I never regret choosing you to become my PM. Congats Yana. =)

coklat said...

first,congrate for ur program even sy xtau detail ape yg jd ms program 2 sbb xdpt dtg..
sume org wat silap awk,,we learn from mistake..awk dh wat yg terbaik smpaikan diri sndri pn xterurus,,kesian sy tgk..
pape pn awk leh cuba yg lg baik for next time..
chaiyok2=)

Jai said...

coklat... alhamdulillah. program tamat dgn tenang. insyaAllah. I always love to learn something new from anything that happened around me. mmg tak terurus la. huhu. nasib baik u r looking after me.. ;) insyaAllah, I will do better next time...

coklat said...

sy doakan yg terbaik utk awk.. never give up wlpn byk bnda yg berlaku semenjk dua menjak ni..i'll always be by your side..

Nadir said...

salam..
jai aku gile kesian ngan ko...mase aku tgk ko cam penat n muka xcukup tido, aku sedih tol...tp satu je aku nak bgtau ko lepas ni biar org yd dipertanggungjawabkan buat keje tu sendiri...ko kena tegas skit...diorg ingat ko robot...dan jgn baik hati x bertempat...diorg dok senang lenang goyang kaki tp ko...?? ade diorg pikir...JANGAN semua benda ko nak buat dgn hati yang rela...sori ar aku burst out dlm blog ko...huhuhuh...ko memang terbaik ar and the others yg suruh ko watkan keje diorg will never learned...

deyanah said...

buruk dibalas baik - saya bangga dengan awak! tiber.

Jai said...

To Nadir...

salam Nad. Ko kesiankan kat aku rupenye ye. trharu aku. hehe. Aku dah cuba dah nak bertegas. Tapi aku kesian la tengok diorang. Bagi satu task pon, mau berminggu2 nak settlekan. pas tu mengadu ade asignment la. tu la. ini la. Budak kelas practicum aku tu sumer manja2 nad. huhu.

To deyanah...

err.. thanx dai kecik. tiber... -,-"

Nadir said...

diorg tgk ko cam leh pijak kepala...tu bukan naik minyak namanya...minyak dh tertumpah2...mesti aku kesian ngan ko...ko cam org xbtol ade gak...muke xsegar...agaknye bila ko boleh jd seorg yg BTOL2 TEGAS...takut melarat smpi dh keje...

Jai said...

hehe. thanx nad. ko memang kawan yg memahami aku. tak pe. lepas nie aku tak kan join program serious2 macam nie. kalau bukan sebab ade marks, aku tak kan masuk kot. huhu.