My Online Readings Follow me on Facebook Follow me on Linkedin Back to Home Follow me on Twitter

Fairy Tail - manga & anime

Posted in
Wah. Lamanya tak update blog. Tak tahu la nak tulis ape. Ntah pergi mane idea, aku pon tak tahu. OK lah. Mari aku kongsi aku punya current interest dengan korang. Cuti semester kali perhatian aku telah kembali kepada membaca manga dan menonton anime. Jadi, anime yang telah berjaya menarik perhatian aku ialah karya Hiro Mashima, "Fairy Tail". Hiro Mashima juga telah mengeluarkan satu anime sebelum ini dan mendapat sambutan yang sangat menggalakkan berjudul "Rave Master". Aku sangat suka membaca dan menonton Rave master. Tiba2 anime Rave berhenti pada episod 51 tanpa sambungan. Manganya pulok walaubagaimanapon berjaya ditamatkan pada episod 296 (termasuk epilogue). Sedih seh tak dapat tengok Anime Rave sampai habis.
Haru Glory is a boy who lives with his sister, Cattleya, in Garage Island. After fishing out a.... thing called Plue, he meets Shiba who entrusted him with Rave Stone or more known as Holy Bring. From there on, he embarks on a quest leaving his sister at Garage Island like his father who went to find Rave 15 years ago. He meets Elie, a girl who loves to gamble but has lost her memory. They met up with Musica at Punk Street. They have to eliminate Demon Card using Rave and is helped by Elie's uncontrollable Ethelion and Musica's ability of controlling silver as a Silver-Claimer. Unfortunately, they had to collect 4 more Raves in order to eliminate the mother of all dark brings, Sinclair. Together, they find out their past including Haru and Musica who both do not know their parents very well. They also find out the connection between Ethelion and Rave.
Sekarang beliau mula melukis manga Fairy Tail dan masih lagi ongoing. Buat masa ini, jumlah keseluruhan manga episod Fairy Tail ialah 161 episod, anime pulok berjumlah 7 episod. Buat masa nie aku belum ade mood nak tgk anime Fairy Tail. Masih terlalu awal. Baru 7 episod. Aku boleh habiskan 7 episod anime lagi laju dari aku habis makan nasik (exagerate gile kau...). So nanti2 lah tengok. Skali tengok anime 20 episod baru best. hehe...
The manga’s story follows a teenaged girl named Lucy Heartfilia who wants to become a full-fledged mage by joining the world’s most notorious mage guild, Fairy Tail. One day when visiting Harujion Town, she meets Natsu, a young man who gets sick easily by any type of transportation and accompanied by a talking cat, Happy. After few incidents happened, that’s when she found out that Natsu not only is a mage, but is also a member of one of the world’s most infamous mage guilds…Fairy Tail. She futher discovered that Natsu “Salamander” Dragneel is a quirky Fairy Tail member and a teenaged practitioner of the ancient Dragon Slayer magic. He has a long-term mission in searching his "father", a real fire dragon called Ignee. Lucy is eventually welcomed into the Fairy Tail guild as she, Natsu, and other members go on various quests together.

OK. sekarang aku mahu sambung baca Fairy Tail.

Mau baca Rave Master? Tekan ini

Mau tonton Rave Master? Tekan ini

Mau baca Fairy Tail? Tekan ini

Mau tonton Fairy Tail? Tekan ini

By the way, masih banyak lagi website yang korang boleh buka n tonton/baca semua jenis anime dan manga. Contohnya seperti website http://www.animetake.com. Yang selebihnya, silalah rajinkan diri anda untuk search ye. hehe...

P/s: Kalau korang perasan, aku tengok pelukis ini sangat suka pada watak "anjing" bernama Plue itu. huhu...

1 comments:

Max J. Potter said...

you're invited!

http://scribbledmaxness.blogspot.com/