My Online Readings Follow me on Facebook Follow me on Linkedin Back to Home Follow me on Twitter

Follow up: "Anything" and "Whatever" Commercial.

Posted in

Kepada semua pembaca, kami telah officially releasekan iklan "Anything" dan "Whatever" kami pada semua kawan2 yang terlibat dalam pembikinan iklan tersebut pada 5 Februari. Tapi sayangnya aku tak dapat nak sharekan dengan korang walaupun aku nak sangat2 berbuat demikian kerana tidak mendapat kebenaran dari ahli2 group aku. Sayang beb. Hak Cipta Terpelihara. Kalau ade rezeki, diorang nak proposekan iklan ni kepada company "Anything" dan "Whatever" itu sendiri. I admit it that our commercial was very good. Our lecturer DR. Baiduri was very impressed. But personally, kepanjangan iklan kami hampir kepada nak mampos. Kire belom mampos lagi la. 1 minit dan 25 saat.

Dalam kiraan kami, iklan 1 minit 25 saat jika ditayangkan celah2 Buletin Utama untuk satu bulan, kosnya boleh mencecah RM 1.5 juta. Nanti temenong promotion team diorang... nak terima ke xnak... Tu baru sebulan, dan itu jugak baru satu kali tayang dalam sehari. Kalau nak tayang lebih dari sekali dalam sehari? Kalau nak tayang sampai 2 - 3 bulan? total up sendiri la kos nya. Kalau dapat pendekkan iklan tu 2, 3 saat pon dah boleh jimatkan beberapa ribu. Lagi satu, banyak benda lagi aku kena belajar dalam dunia merakam dan mengedit nie. Iklan tu pon bukan aku sorang yang edit. Ade orang pakar tolong. Aku tengok angel2 aku ambik, kawan2 yang xpaham tu memang la rasa best je tengok.

But above all, aku as part of this crew, memang nak sangat la company tu terima iklan kami. Amin... Harapan aku pada masa akan datang, aku akan ade peluang yang lebih banyak untuk menceburkan diri dalam dunia rakaman dan editing (Readers, edit dalam BM ape ah??) dan ade peluang untuk belajar dari yang pakar. Bestnye...

Asalnye, kalau xdapat nak tunjuk commercial tu kat korang, at least aku dapat tunjuk "behind the scene" pon aku dah rasa cukup puas hati. Tapi skali ade member aku yang spoilkan part behind the scene yang aku tgh edit. Tak ke panas aku... :><"@$<#%<@#

Ape2 pon, kalau korang betul2 nak tengok iklan yang kitorang dah buat tu, korang datang la kepada salah seorang ahli2 group aku, iaitu aku sendiri, emilia, akmal dan mira. Kami semua sentiasa ada di HS Cafe UIAM. Haha.. Muka-muka kami semua ade dalam post lepas. Bukan ape... kitorang nak kenal pasti kepada sape kitorang distribute iklan ni. Bak kata ahli2 group paranoid aku ni cakap, "Hak Cipta Terpelihara". Nanti dah copyright baru kitorang decide balik samada nak releasekan ke public or not.

By the way, I was listening to this song while typing this post.

Bunkface - Situasi

Korang mesti familiar punya dengan lagu ni. Best!

5 comments:

myadlan said...

editing tu bahasa melayu nye suntingan rasanya..

aku da agak da ko mesti akan teragak2 utk publish kat youtube..

takpela. kalo da release, bagi tau la ye..

Jai said...

Thanks Adlan kerana memahami. Kalau nak tengok, cari la aku atau mira kat hs cafe yek!

wady awagy said...

ooo jadi kalo nak tengok , ia hanya tayangan di hs cafe... itupun pada masa tertentu dan hanya orang2 tertentu....
patut la dalam m,impi aku asyik nmpak hs cafe jer disulami meja dan kerusinya termasuk kucing-kucing yang menjadi model sambilan dalam mimpi tu...
baru sekarang aku memahami maksud mimpi-mimpi tu... aku nak sambung tidor...

Jai said...

Silakan2. Jangan malu2 sambung tdo. huhu..

Anonymous said...

topic34, [url=http://www.chop.edu/forum/user/profile/8207.page]buy klonopin[/url], :-) kls, http://www.chop.edu/forum/user/profile/8207.page order klonopin no prescription ;-(, [url=http://www.chop.edu/forum/user/profile/8208.page]cheap xanax 2mg[/url], :-) ybi, http://www.chop.edu/forum/user/profile/8208.page xanax 2mg online :-(, [url=http://forum.cprs.ca/default.aspx?g=posts&m=6]order adipex online[/url], :-) qaw, http://forum.cprs.ca/default.aspx?g=posts&m=6 order adipex *sorry*, [url=http://forum.cprs.ca/default.aspx?g=posts&m=7]alprazolam without prescription[/url], :-( wue, http://forum.cprs.ca/default.aspx?g=posts&m=7 cheap alprazolam ;-(, [url=http://forum.cprs.ca/default.aspx?g=posts&m=8]ambien without prescription[/url], :-( tlo, http://forum.cprs.ca/default.aspx?g=posts&m=8 ambien without prescription :-)