My Online Readings Follow me on Facebook Follow me on Linkedin Back to Home Follow me on Twitter

Kisah Minggu Lepas

Posted in

OK. Aku nak update blog laju-laju.

Minggu lepas ade 3rd National Internship Challenge 2009. Saingan sangat sengit. UIA hanya hantar satu team. Universiti lain hantar 2 - 3 team. So membuatkan aku sangat respect kepada team UIA yang berjaya dapat tempat pertama dulu. So Team kami 'Vibration' tak dapat masuk Top 3. Mula-mula asyik down memanjang. Sekarang dah ok sikit. Dah pasrah. Biasa la tu. Menang kalah adat pertandingan. Lagipun kami dapat hadiah kategori "Most Collected Survey Forms". Boleh tahan sedap gak bunyinye. Tahniah Vibration. Kalau ade rezeki kita berusaha lagi.

Tapi ade yang menang sebab main tipu. Sounds to direct isn't it? Well, that's the fact. Kalau aku ditempat diorang, aku tak kan berasa gembira dengan kemenangan aku. Jobmarket pon satu. Sepatutnya perlu lebih peka, dan pupuk kan modul-modul kejujuran dalam pengisian aktiviti anda. Ataupon, anda memang mahu menyampaikan mesej kepada kami bahawa "Kalau tak main tipu, korang tak kan menang." ataupon "Nak jadi usahawan yang berjaya tak dapat elak dari corruptionn dan sebagainya." Begitu ke?

By the way, setelah menitik beratkan dari semua aspek, aku berpendapat perjalanan Jobmarket Malaysia Sdn. bhd. masih jauh berdekad sebelum berjaya meraih status 'Professional'. Jadi aku bagi satisfaction rate aku terhadap Jobmarket sebanyak 3/5.

Akhir kata, tahniah buat semua pemenang 3rd National Level Internship Challenge 2009. Semoga Jobmarket juga akan jadi lebih bagus dan lebih baik pada masa akan datang.

Bergambar bersama peserta kumpulan Great Team Organization (GTO) dari Universiti Malaya Pahang (UMP)

Dato' Mukhriz Mahathir yang merasmikan majlis pembukaan pada pagi itu sedang beramah mesra dengan para peserta

And verily my champions, that our real journey is not yet even started. The real working environment is much tougher than this. Today, we might be at the bottom. You all just wait and see, we will be at the top again someday. Thanks for all your support and commitment towards the internship program. I will never ever forget the experiences that we gain together.

10 comments:

Szakif said...

usah terus bersedih dengan kekalahan yang tidak seberapa tu. cabaran yang lebih besar menanti pada masa depan. jadikan kekalahan minggu lepas sebagai vaksin untung menentang cabaran itu nanti :)

Jai said...

Betol2. Thanx szakif for the support...

Hanis said...

akhirnya..
kau update juga ek.
bagus.

owh. ade ke yg main tipu?
tiada komen untuk itu.

apa-apa pun. tahniah! bukan senang nak kumpul borang survey tu.

Jai said...

Betol2. Serious bnyk betol cabaran kumpul borang survey sebanyak itu dalam masa 2 bulan. Aku rasa macam tak dapat reward yang selayaknya pon ade jugak. Tak pe la. Bersyukur sahaja dgn ape yang telah diizinkan olehNya...

Jai said...

There are still 2 things left. The rest of the payment and the certs. Aku nak tengok bile diorang nak bagi sumer tu.

myadlan said...

Hm.. Jai, I'm sorry about the loss. Adat pertandingan la kan, ada menang ada kalah. Tapi tak sangka la jugak ada team yang main kotor.

Anyway, tahniah sebab menang most collected survey. Cabaran kerja kat luar sana lagi banyak beb.

Tapi kelakar juga, Jobmarket nak minta korang promote plak. Tak layan sgt la jobmarket ni. Aku layan jobstreet. hehe

Jai said...

Thanx Adlan. Ha'ah. Adat pertandingan. Aku dah ok dh. Jangan risau.

Biase la. Marketing technique. Mintak tolong university students jauh lebih murah dari advertise pakai media. Dan level of effectiveness pon agak tinggi.

Hanis said...

uiks.

payment? yg dia kata nk bagi bila capai target kumpul borang survey ke?

hoho..baek. kita tgok nnt.

Wife Wise said...

la tahzan...sekurang-kurangnya pengalaman mengajar kita erti jatuh dan berasa sakit akan kejatuhan tu....satu kemenangan bila bangkit selepas kekalahan kan?

sorry lm tak jenguk blog abg ni...
bangga kan dpt bw nama u kita?Tahniah...

Jai said...

BEtul2... ^^

Dapat bawa nama u memang rasa bertuah dan bangga. Tanggungjawab yang terpikul pon terasa betol beratnya. haha...